Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Данас је велики празник Богојављање

rssBookmark and Share

Ниш 19.01.2021. Јужна Србија Инфо

Богојављење (грч. Θεοφάνεια) је хришћански празник који слави откровење Бога Сина као оваплоћеног у Исусу Христу. Слави се 6. јануара, односно 19. јануара код цркава које се држе јулијанског календара.

Данас је велики празник Богојављање

Западни хришћани углавном славе (али не и искључиво) посету тројице мудраца младом Исусу, и Исусову физичку појаву пред иноверницима. Источне цркве, дан пре Богојављења славе крштење Исусово, које је обавио Јован Крститељ у реци Јордан, које се обележава као објава свету да је он Син божји.

По хришћанском веровању, 30. године наше ере Исус Христос је као дрводеља живео са својом мајком Маријом и њеним мужем Јосифом, а тада у својој тридесетој години позвао је Јована Претечу да га крсти у реци Јордан. По Библији, одмах по крштењу, а оно је обављено три пута порињањем у воду, отворило се небо и зачуо се глас Бога Оца који је објавио да је Исус син његов, а тада на раме Исуса слете Свети Дух у обличју голуба.

Овим крштењем је Исус означио почетак своје мисије и проповеди.

Код Срба се од давнина Богојављање слави веома живописно.

Верује се да се на тај дан, у поноћ, отварају небеса и да се тада свака жеља може испунити. Богојављањем се завршава божићно светковање, па су у неким крајевима Србије, до овог дана ишле поворке коледера или коринђаша, као и вертепаша и водичара. У народу се овај дан зове још и Водице или Водокршће управо по имену поворке.

На овај дан се освећује вода за коју се верује да је лековита и чудотворна и назива се богојављанска вода.

Ниш

Градска општина Медијана данас, 19. јануара 2021. године са почетком у 12 сати на отвореном базену СЦ Чаир у Нишу организује пливање за Богојављенски крст.

Учествује 19 пливача, од којих најстарији пријављени кандидат има 74 године, најмлађи 19.

За ово такмичење пријавила су се 23 кандидата, а право да учествују имаће они који добију здравствену потврду о психо-физичкој спремности. Највећа нишка општина традиционалну манифестацију организује 15. пут, ове године у сарадњи са Нишком епархијом, Спортским центром Чаир, и другим установама и институцијама.

Победник пливања добија новчану награду од 30 хиљада динара, ловоров венац, златан ланац и привезак. За све учеснике обезбеђене су пригодне награде.

Традиционална манифестација која сваке године привлачи велику пажњу јавности, ове године одржава се без присуства публике и свечаних стројева, уз поштовање епидемиолошких мера услед ковида 19. 


#   Ниш   СПЦ   богојављење   Исус Христ   пливање за Богојављенски крст   Богојављање
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима