Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Електромрежа Србија сматра паљење багера у нишком насељу Брзи Брод озбољном претњом

rssBookmark and Share

Ниш 24.08.2023. Јужна Србија Инфо

Електромрежа Србија изражава најдубљу забринутост због овог тешког инцидента у којем је дошло до уништавања имовине и то сматра озбиљном претњом по своје запослене и по извођаче радова, пише у саопштењу.

Електромрежа Србија сматра паљење багера у нишком насељу Брзи Брод озбољном претњом

Саопштење преносимо у целости..

Електромрежа Србије АД обавештава јавност да је током претходне ноћи, а након протеста који су одржани у насељу Брзи Брод, запаљен багер који припада извођачу радова на пројекту изградње мешовитог енергетског вода. Багер је потпуно изгорео, а цео случај је пријављен надлежним органима. Иначе, багер je био коришћен за рад на измештању постојећег далеководног стуба на локацију још удаљенију од стамбених објеката.

Електромрежа Србија изражава најдубљу забринутост због овог тешког инцидента у којем је дошло до уништавања имовине и то сматра озбиљном претњом по своје запослене и по извођаче радова.

Посебно је забрињавајуће јер се ради о људима и техници који су ангажовани на пројекту од јавног интереса, који ни на који начин не угрожава животе и здравље људи, не штети околини и ниједним својим делом не прелази преко објеката.

Пројекат изградње мешовитог вода у овом граду спроводи се на захтев Града Ниша, мештана који чекају прикључке, односно Дистрибуције у Нишу, а након што је Влада Републике Србије донела јавни интерес. Пројекат изградње мешовитог вода је прошао све фазе усвајања (па и јавну расправу) и за његову изградњу постоје све потребне дозволе. У пројекат је ЕМС уложио преко осам милиона евра сопствених средстава.

Електромрежа Србије никада никоме није обећала да ће уместо пројектованог и усвојеног надземног вода кроз насеље Брзи Брод ићи подземни вод. ЕМС је висине проводника додатно подигао и повећао растојање између стубова чиме је један стуб, најближи нелегално подигнутом игралишту, уклоњен.

Широм целе Србије постоји преко 11.000 километара надземних водова и неки од њих прелазе преко објеката и иду кроз насељена места, што опет није случај у Нишу.

Сматрамо да је скандалозно да једна група људи, изношењем неистина и злонамерним ширењем неоснованог страха код грађана, спречава да се реализује пројекат који је у управо у интересу свих становника Ниша и околине. Уверени смо да ће држава имати снаге да заштити свој интерес, као и интерес и безбедност својих грађана и да ће јасно показати да су овакви актови, који се могу упоредити са тероризмом, у потпуности неприхватљиви. Уверени смо и да ће сви одговорни бити приведени правди.

Подсетимо..

Багер са којим се ради на изградњи далековода, на траси између Брзог Брода и насеља Никола Тесла, изгорео је ноћас. Према информацијама, изгорели су и каблови и још неки електро материјал.

Дим је био велики, све је пуцало, није могло да се дише“, коментари становника ових насеља.

У нишкој полицији још увек немамо потврду о овом догађају, као ни о узроку паљења машина.

Становници Брзог Брода синоћ су протестовали због најављеног наставка градње надземног далековода.

На нешто више од једног сата блокирали су Булевар светог цара Константина који Ниш повезује са Нишком Бањом, али и Белом Паланком и Пиротом. Они су најавили да ће од данас кренути да обилазе установе, попут кабинета градоначелнице, Завода за урбанизам, катастра и Управе за имовину.

Становници Брзог Брода су истакли да не желе надземни далековод велике снаге изнад кућа, локалне цркве, игралишта и излетишта јер ће, како су навели велико зрачење каблова угрозити здравље људи.

Учесници протеста су и овога пута носили велики транспарент на коме је писало: „Биће касно кад вам буде јасно“.

 


#   Ниш   ЕПС   протест   Брзи Брод   паљење   електронске   багер   ЕМС
@EPSsnabdevanje @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима