Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Грађани одлучили на референдуму: 9. јануар остаје Дан Републике Српске

Bookmark and Share

26.09.2016. Танјуг, Белами портал, Јужна Србија Инфо

Председник РС Милорад Додик изјавио је у Бањалуци ће јучерашњи референдум ући у историју РС, а да су грађани потврдили 9. јануар као Дан Републике који ће се и убудуће обележавати.

Фото: Тања Валић Танјуг
Фото: Тања Валић Танјуг

“Република Српска гласањем није желела никог да угрози, власти РС заједно са опозицијом су донеле одлуку о одржавању референдума”, рекао је Додик новинарима у Скупштини РС и подсетио да је то прво такво одлучивање после Дејтонског мировног споразума.

Према резултатима са 71 одсто гласачких места, 99,79 одсто грађана је заокружило “да”, одговарајући на референдумско питање “Да ли подржавате да се 9. јануар обележава и слави као Дан Републике Српске?”.

Процењује се да је на референдум изашло између 59 и 60 одсто од 1.219.399 уписаних гласача.

Додик је казао да је то законско право које има РС и истакао да је посебно поносан на чињеницу да је све прошло без инцидената.

“Српски народ је показао политичку зрелост, политичку одлучност. Имамо дефинитивно позитивне резултате референдума, излазност је сасвим довољна у складу са законом. Према прелиминарним подацима сасвим мали број је било оних који су гласали супротно од ”да””, рекао је Додик.


#   референдум   Дан републике   Република Српска   Милорад Додик
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима