Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Градске награде партијским послушницима

rssBookmark and Share

13.10.2012. Autor: T.Stevanović

Шћепан Туровић познати лесковачки археолог аматер је у археолошке уџбенике ушао захвљјујући своме проналаску такозваној „Туровићевој игли“ најстаријој ливачкој торевини из 14 века пре наше ере, пронађеној на локалитету овдашњег брда Хисар.

Градске награде партијским послушницима

Цео свој археолошки изазов овај пензионисани кувар-ћевапџија посветио арехеолошким остацима Келта и Византинца на југу Србије. Копајући на више локалитета на југу Србије ископао је стотинак предмета и накита из периода власти римског императора Јустиниана Првог и све то поклонио овдашњем Народном музеју у Лесковцу.

То међутим није било довољно да би он био и  лауреат овогодишње Октобарске награде града Лесковца.

-Пети пут за редом предложен сам од стране групе лесковачких интелектуалаца надлежној комисији за доделу годишњих Октобарских признања. Комисија је са лакоћом одбацила моју кандидатуру и кандидатуру неколицине лесковачких интелектуалаца а ово престижно признање доделила партијским полтронима црвено-жуте коалиције на власти у Лесковцу – истиче за нашу редакцију разаочарани Туровић.

„Днас у петак 12.октобра, дан након доеделе Октобарских признања „заслужним Лесовчанима“ писао сам министру културе Петковићу тражећи одговор на питање  -докле ће култура и културни посленици на југу Србије  бити у немилости  острашћених страначких активиста“…

Добитниоци овогодишњих Октбарскиг награда поред медаља и похвала доибили су по 100 хиљада динара. Узгред речено Шћепан Туровић живи у породици са минималном инвалидском пензијом, и свој последњи динар одваја на своја непрекидна итраживања археолошких локалитета.

У београдском Институту за археологију су пуни хвале за овог лесковачког археолошког ентузијасту, док се у њговом родном граду надлежна комисија за награде и признања без трунке срама се упитала – Ко је тај Туровић?


#   награде   октобарске награде
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима