Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Gradske nagrade partijskim poslušnicima

rssBookmark and Share

13.10.2012. Autor: T.Stevanović

Šćepan Turović poznati leskovački arheolog amater je u arheološke udžbenike ušao zahvljjujući svome pronalasku takozvanoj „Turovićevoj igli“ najstarijoj livačkoj torevini iz 14 veka pre naše ere, pronađenoj na lokalitetu ovdašnjeg brda Hisar.

Gradske nagrade partijskim poslušnicima

Ceo svoj arheološki izazov ovaj penzionisani kuvar-ćevapdžija posvetio areheološkim ostacima Kelta i Vizantinca na jugu Srbije. Kopajući na više lokaliteta na jugu Srbije iskopao je stotinak predmeta i nakita iz perioda vlasti rimskog imperatora Justiniana Prvog i sve to poklonio ovdašnjem Narodnom muzeju u Leskovcu.

To međutim nije bilo dovoljno da bi on bio i  laureat ovogodišnje Oktobarske nagrade grada Leskovca.

-Peti put za redom predložen sam od strane grupe leskovačkih intelektualaca nadležnoj komisiji za dodelu godišnjih Oktobarskih priznanja. Komisija je sa lakoćom odbacila moju kandidaturu i kandidaturu nekolicine leskovačkih intelektualaca a ovo prestižno priznanje dodelila partijskim poltronima crveno-žute koalicije na vlasti u Leskovcu – ističe za našu redakciju razaočarani Turović.

„Dnas u petak 12.oktobra, dan nakon doedele Oktobarskih priznanja „zaslužnim Lesovčanima“ pisao sam ministru kulture Petkoviću tražeći odgovor na pitanje  -dokle će kultura i kulturni poslenici na jugu Srbije  biti u nemilosti  ostrašćenih stranačkih aktivista“…

Dobitnioci ovogodišnjih Oktbarskig nagrada pored medalja i pohvala doibili su po 100 hiljada dinara. Uzgred rečeno Šćepan Turović živi u porodici sa minimalnom invalidskom penzijom, i svoj poslednji dinar odvaja na svoja neprekidna itraživanja arheoloških lokaliteta.

U beogradskom Institutu za arheologiju su puni hvale za ovog leskovačkog arheološkog entuzijastu, dok se u njgovom rodnom gradu nadležna komisija za nagrade i priznanja bez trunke srama se upitala – Ko je taj Turović?


#   nagrade   oktobarske nagrade
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima