Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Гасио пожар и настрадао

rssBookmark and Share

25.03.2011. Душан Коцић

У селу Лалинци код Лебана настрадао 82. годишњак док је гасио пожар у пољуУ саопштењу ПО у Лесковцу не наводи се име 82. годишњака из Лалинца, али ни детаљи под којима је страдао несрећни човек, али се саопштава да су последња 24 часа регистровао пет пожара на отвореном, а да је најчешће горело ниско растиње и засади воћа

Лебане
Лебане

ЛЕСКОВАЦ – Док је гасио пожар који је захватио растиње и засаде борове шуме, у близини села Лалинца, у лебанској општини, приликом гашења пожара, настрадао је 82. годишњи мушкарац, али се у данашњем саопштењу ПО у Лесковцу не наводи његово име мушкарца, али ни други детаљи везани за овај несрећни случај.

У последња 24 часа, регистровао је пет пожара на отвореном, а најчешће је горело ниско растиње и засади воћа.

На подручју шест општина Јабланичког округа само првих неколико дана марта забележено је 40 пожарана на пољима, односно на отвореном простору.

Из ПУ упућено је недавно упозорење власницима пољопривредног и другог земљишта да растиње не пале, јер последице могу бити веома велике.

Пракса паљења растиња на југу Србије присутна је последњих година, али се и поред упозрења поједини власници пољопривредног земљишта не придржавају прописа, а због брзог ширења ватрене стихије било је и тежих повреда, као и уништавања објеката.

,,Законом о заштит од пожара забрањено је спаљивање биљних остатака и смећа на отвореном простору, као и ложење отворене ватре у шуми и на удаљености од 300 метара од руба шуме’’ – наводи се у саопштењу ПО Лесковац.

У саопштењу се прецизира да ће против лица која се не придржавају законом прописаних мера, Одељење за ванредне ситуације у Лесковцу поднеће захтев за покретање прекршајног поступка.

,,Лице које је изазвало пожар и интервенцију ватрогасно-спасилачке јединице дужно је да надокнади трошкове интервенције ватрогасно-спасилачке јединице, у складу са посебним прописима’’, закључује се на крају полицијског саопштења.

 

 

 

 


#   пожар
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима