Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Gasio požar i nastradao

rssBookmark and Share

25.03.2011. Dušan Kocić

U selu Lalinci kod Lebana nastradao 82. godišnjak dok je gasio požar u poljuU saopštenju PO u Leskovcu ne navodi se ime 82. godišnjaka iz Lalinca, ali ni detalji pod kojima je stradao nesrećni čovek, ali se saopštava da su poslednja 24 časa registrovao pet požara na otvorenom, a da je najčešće gorelo nisko rastinje i zasadi voća

Lebane
Lebane

LESKOVAC – Dok je gasio požar koji je zahvatio rastinje i zasade borove šume, u blizini sela Lalinca, u lebanskoj opštini, prilikom gašenja požara, nastradao je 82. godišnji muškarac, ali se u današnjem saopštenju PO u Leskovcu ne navodi njegovo ime muškarca, ali ni drugi detalji vezani za ovaj nesrećni slučaj.

U poslednja 24 časa, registrovao je pet požara na otvorenom, a najčešće je gorelo nisko rastinje i zasadi voća.

Na području šest opština Jablaničkog okruga samo prvih nekoliko dana marta zabeleženo je 40 požarana na poljima, odnosno na otvorenom prostoru.

Iz PU upućeno je nedavno upozorenje vlasnicima poljoprivrednog i drugog zemljišta da rastinje ne pale, jer posledice mogu biti veoma velike.

Praksa paljenja rastinja na jugu Srbije prisutna je poslednjih godina, ali se i pored upozrenja pojedini vlasnici poljoprivrednog zemljišta ne pridržavaju propisa, a zbog brzog širenja vatrene stihije bilo je i težih povreda, kao i uništavanja objekata.

,,Zakonom o zaštit od požara zabranjeno je spaljivanje biljnih ostataka i smeća na otvorenom prostoru, kao i loženje otvorene vatre u šumi i na udaljenosti od 300 metara od ruba šume’’ – navodi se u saopštenju PO Leskovac.

U saopštenju se precizira da će protiv lica koja se ne pridržavaju zakonom propisanih mera, Odeljenje za vanredne situacije u Leskovcu podneće zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

,,Lice koje je izazvalo požar i intervenciju vatrogasno-spasilačke jedinice dužno je da nadoknadi troškove intervencije vatrogasno-spasilačke jedinice, u skladu sa posebnim propisima’’, zaključuje se na kraju policijskog saopštenja.

 

 

 

 


#   požar
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima