Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Инжењера у "Нисалу" смрскала преса

rssBookmark and Share

25.12.2010. Извор: Прес

Звонко Јовановић (55) из Беле Паланке, који је радио на одржавању пресе у нишкој фабрици „Нисал", погинуо када га је приклештила машина чији је потисак три тоне.

Инжењера у

Инжењер Звонимир Јовановић (55) из Беле Паланке погинуо је јуче у фабрици „Нисал" у Нишу! Несрећни Јовановић, који је радио на одржавању машина, страдао је када га је смрскала преса чији је потисак већи од три тоне!

Звонимир Јовановић страдао је јуче око осам часова, под још неразјашњеним околностима с обзиром на то да у тренутку несреће у његовој близини није било других радника. Славиша Потежица, генерални директор „Нисала", каже да иако је Јовановић у овој фабрици радио годину дана, одлично је познавао пресу.

Нема очевидаца несреће

- Јовановић који је машински инжењер, био је задужен за одржавање свих машина у погону „Извлачионица". Од првог дана рада у нашој фабрици одржавао је и пресу и нико је није боље познавао од њега, тако да нам није јасно како је дошло до несреће. Могу да кажем да је преса потпуно исправна, да задовољава све техничке стандарде за безбедно руковање. Она је набављена од врхунског произвођача ове врсте машина, италијанске фирме „Презеци" - објашњава Потежица и додаје:

- Када сам јуче ујутру дошао на посао, обавештен сам о несрећи. Одмах сам отишао у погон где је Јовановић страдао и разговарао са колегама које су се прве нашле на месту незгоде. Према досадашњим сазнањима, Јовановић је био сам поред пресе која је радила аутоматски, тако да нема очевидаца трагедије. Радник на преси и његов помоћник били су у близини, али ни они нису видели шта се Јовановићу десило, јер су пратили излажење профила из машине. Истражни органи су извршили увиђај па ће након њиховог извештаја све бити јасније. Према мојим сазнањима, погинули радник није имао здравствених проблема, који би евентуално могли да буду разлог несреће. Вероватно је у питању тренутак непажње који је био довољан да га преса пригњечи.

Колеге шокиране

Томислав Миладиновић, Звонков колега, каже да је био одличан стручњак и да не може да схвати да га је убила преса којом је свакодневно руковао.

- Када сам дошао на посао видео сам возило Хитне помоћи и одмах сам посумњао да се неки радник повредио. Ту сумњу су ми потврдиле колеге, али се говорило да је неко од колега повређен. Међутим, када сам пришао преси, чуо сам од лекара да је Звонко мртав. Свакодневно је био ту, радио је са машинама. Био је стручан и опрезан приликом рада и заиста ми није јасно како га је преса дохватила - каже Миладиновић.

Руководство фабрике обишло је породицу погинулог радника и понудило помоћ. Иза Звонимира Јовановића остале су супруга и две одрасле кћери. Јовановић је у Белој Паланци важио за угледног човека који је пре десетак година био на функцији председника општинског већа.



#  
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима