Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Inženjera u "Nisalu" smrskala presa

rssBookmark and Share

25.12.2010. Izvor: Pres

Zvonko Jovanović (55) iz Bele Palanke, koji je radio na održavanju prese u niškoj fabrici „Nisal", poginuo kada ga je prikleštila mašina čiji je potisak tri tone.

Inženjera u

Inženjer Zvonimir Jovanović (55) iz Bele Palanke poginuo je juče u fabrici „Nisal" u Nišu! Nesrećni Jovanović, koji je radio na održavanju mašina, stradao je kada ga je smrskala presa čiji je potisak veći od tri tone!

Zvonimir Jovanović stradao je juče oko osam časova, pod još nerazjašnjenim okolnostima s obzirom na to da u trenutku nesreće u njegovoj blizini nije bilo drugih radnika. Slaviša Potežica, generalni direktor „Nisala", kaže da iako je Jovanović u ovoj fabrici radio godinu dana, odlično je poznavao presu.

Nema očevidaca nesreće

- Jovanović koji je mašinski inženjer, bio je zadužen za održavanje svih mašina u pogonu „Izvlačionica". Od prvog dana rada u našoj fabrici održavao je i presu i niko je nije bolje poznavao od njega, tako da nam nije jasno kako je došlo do nesreće. Mogu da kažem da je presa potpuno ispravna, da zadovoljava sve tehničke standarde za bezbedno rukovanje. Ona je nabavljena od vrhunskog proizvođača ove vrste mašina, italijanske firme „Prezeci" - objašnjava Potežica i dodaje:

- Kada sam juče ujutru došao na posao, obavešten sam o nesreći. Odmah sam otišao u pogon gde je Jovanović stradao i razgovarao sa kolegama koje su se prve našle na mestu nezgode. Prema dosadašnjim saznanjima, Jovanović je bio sam pored prese koja je radila automatski, tako da nema očevidaca tragedije. Radnik na presi i njegov pomoćnik bili su u blizini, ali ni oni nisu videli šta se Jovanoviću desilo, jer su pratili izlaženje profila iz mašine. Istražni organi su izvršili uviđaj pa će nakon njihovog izveštaja sve biti jasnije. Prema mojim saznanjima, poginuli radnik nije imao zdravstvenih problema, koji bi eventualno mogli da budu razlog nesreće. Verovatno je u pitanju trenutak nepažnje koji je bio dovoljan da ga presa prignječi.

Kolege šokirane

Tomislav Miladinović, Zvonkov kolega, kaže da je bio odličan stručnjak i da ne može da shvati da ga je ubila presa kojom je svakodnevno rukovao.

- Kada sam došao na posao video sam vozilo Hitne pomoći i odmah sam posumnjao da se neki radnik povredio. Tu sumnju su mi potvrdile kolege, ali se govorilo da je neko od kolega povređen. Međutim, kada sam prišao presi, čuo sam od lekara da je Zvonko mrtav. Svakodnevno je bio tu, radio je sa mašinama. Bio je stručan i oprezan prilikom rada i zaista mi nije jasno kako ga je presa dohvatila - kaže Miladinović.

Rukovodstvo fabrike obišlo je porodicu poginulog radnika i ponudilo pomoć. Iza Zvonimira Jovanovića ostale su supruga i dve odrasle kćeri. Jovanović je u Beloj Palanci važio za uglednog čoveka koji je pre desetak godina bio na funkciji predsednika opštinskog veća.



#  
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima