Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Мачја дрога на југу Србије

rssBookmark and Share

23.11.2010. Извор: Курир, Слободна Далмација

Млади на југу Србије све чешће користе нову дрогу „луду мачку“, због које, након конзумације, почињу да се понашају попут ових кућних љубимаца
Нова дрога, „мјао-мјао’’ или „луда мачка“, после Европе, појављује се и на југу Србије. Дејствује попут кокаина или екстазија.

Мачја дрога на југу Србије

"После неколико „унучића“ или ушмркивања, другари су мјаукали и јаукали. А неки су, богами, и јурили по дворишту као разбукарене свиње или говеда" - каже младић Н. С., који није желео да му се објави име.

Он додаје да је за све крива пријатељица његове рођаке, која је стигла из једне европске државе и одлучила да им открије нову „комбинацију“ за лудило.

- У питању је мефедрон, иначе легална супстанца, која може да се купи и преко интернета као средство за подстицај раста биљака. Да нико не види, узимали смо мале количине из канте и пресипали у „унучиће“, а затим миксали - наводи наш саговорник.

У једном врањском и једном лесковачком повртарском селу, некако у исто време, домаћини су случајно, за време рођенданске журке, открили да им је нестало средство за раст биљака у пластенику и на отвореном.

Два домаћина остала су у шоку кад су схватили да им нема средства за фолију (како зову пластенике).

- Плашили смо се да се неко не отрује, ипак је то хемија. Кад смо чули како је супстанца потрошена, скоро да нисмо пали у несвест - каже један од двојице домаћина, који је желео да остане анониман.

Иначе, дрога „мјао-мјао“ први пут се појавила почетком прошле године и тада је регистрована у Националном мониторинг центру за дроге. Дилерском мрежом дистрибуира се и продаје као прашак за шмркање или отапање у пићима.

Једна доза делује четири сата

„Луда мачка“ производи еуфорична стања без халуцинација, изазива осећај отворености, разговорљивости и смањује осећај глади, указују на дејство хемикалије ‘’мјао-мјао’’ инспектори за наркотике и токсиколози из Лесковца. Они, такође, појашњавају да се телесни симптоми манифестују у проширеним зеницама, црвенилу, сврабу и јаком знојењу.

Једна доза делује три до четири сата, мамурлук који следи наредног дана је релативно умерен. Мефедрон оптерећује срце, а у комбинацији са алкохолом и марихуаном може да изазове смрт.

Нова дрога - ђубриво за цвеће

"Луда мачка" или "мијау-мијау" име је нове дроге која се шири Европом и која делује слично као кокаин и екстази.

"Mad Cat" или мефедрон је легална супстанца која може и преко интернета да се купи као средство за подстицање раста биљака, пише "Слободна Далмација".

Први пут се појавила у другој половини прошле године и тада је регистрована у Националном мониторинг центру за дроге. Продаје се као прашак за шмркање или отапање у пићима.

"Луда мачка" производи еуфорична стања без халуцинација, резултира осећајем отворености, разговорљивости и смањује осећај глади, тврде криминалисти и токсиколози.

Они наводе да се телесни симптоми манифестују у проширеним зеницама, црвенилу, сврабу и јаком знојењу.

Једна доза делује три до четири сата, а мамурлук који следи други дан је релативно умерен, каже за "Слободну Далмацију" Томаш Паленичек, стручњак за неуробиологију зависности.

Мефедрон оптерећује срце, а у Великој Британији се сумња да је, у комбинацији с алкохолом и марихуаном, изазвао неколико смртних случајева.

Забрањен је за сада у Шведској, Норвешкој и Данској, земљама које су познате по организацији здравства, сузбијању и лечењу наркоманије.

Корисници до "Луде мачке" најчешће долазе поштом, у пакетићима нарученим преко интернета, где се продаје као средство за убрзање раста биљака.



#   дрога
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима