Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Mačja droga na jugu Srbije

rssBookmark and Share

23.11.2010. Izvor: Kurir, Slobodna Dalmacija

Mladi na jugu Srbije sve češće koriste novu drogu „ludu mačku“, zbog koje, nakon konzumacije, počinju da se ponašaju poput ovih kućnih ljubimaca
Nova droga, „mjao-mjao’’ ili „luda mačka“, posle Evrope, pojavljuje se i na jugu Srbije. Dejstvuje poput kokaina ili ekstazija.

Mačja droga na jugu Srbije

"Posle nekoliko „unučića“ ili ušmrkivanja, drugari su mjaukali i jaukali. A neki su, bogami, i jurili po dvorištu kao razbukarene svinje ili goveda" - kaže mladić N. S., koji nije želeo da mu se objavi ime.

On dodaje da je za sve kriva prijateljica njegove rođake, koja je stigla iz jedne evropske države i odlučila da im otkrije novu „kombinaciju“ za ludilo.

- U pitanju je mefedron, inače legalna supstanca, koja može da se kupi i preko interneta kao sredstvo za podsticaj rasta biljaka. Da niko ne vidi, uzimali smo male količine iz kante i presipali u „unučiće“, a zatim miksali - navodi naš sagovornik.

U jednom vranjskom i jednom leskovačkom povrtarskom selu, nekako u isto vreme, domaćini su slučajno, za vreme rođendanske žurke, otkrili da im je nestalo sredstvo za rast biljaka u plasteniku i na otvorenom.

Dva domaćina ostala su u šoku kad su shvatili da im nema sredstva za foliju (kako zovu plastenike).

- Plašili smo se da se neko ne otruje, ipak je to hemija. Kad smo čuli kako je supstanca potrošena, skoro da nismo pali u nesvest - kaže jedan od dvojice domaćina, koji je želeo da ostane anoniman.

Inače, droga „mjao-mjao“ prvi put se pojavila početkom prošle godine i tada je registrovana u Nacionalnom monitoring centru za droge. Dilerskom mrežom distribuira se i prodaje kao prašak za šmrkanje ili otapanje u pićima.

Jedna doza deluje četiri sata

„Luda mačka“ proizvodi euforična stanja bez halucinacija, izaziva osećaj otvorenosti, razgovorljivosti i smanjuje osećaj gladi, ukazuju na dejstvo hemikalije ‘’mjao-mjao’’ inspektori za narkotike i toksikolozi iz Leskovca. Oni, takođe, pojašnjavaju da se telesni simptomi manifestuju u proširenim zenicama, crvenilu, svrabu i jakom znojenju.

Jedna doza deluje tri do četiri sata, mamurluk koji sledi narednog dana je relativno umeren. Mefedron opterećuje srce, a u kombinaciji sa alkoholom i marihuanom može da izazove smrt.

Nova droga - đubrivo za cveće

"Luda mačka" ili "mijau-mijau" ime je nove droge koja se širi Evropom i koja deluje slično kao kokain i ekstazi.

"Mad Cat" ili mefedron je legalna supstanca koja može i preko interneta da se kupi kao sredstvo za podsticanje rasta biljaka, piše "Slobodna Dalmacija".

Prvi put se pojavila u drugoj polovini prošle godine i tada je registrovana u Nacionalnom monitoring centru za droge. Prodaje se kao prašak za šmrkanje ili otapanje u pićima.

"Luda mačka" proizvodi euforična stanja bez halucinacija, rezultira osećajem otvorenosti, razgovorljivosti i smanjuje osećaj gladi, tvrde kriminalisti i toksikolozi.

Oni navode da se telesni simptomi manifestuju u proširenim zenicama, crvenilu, svrabu i jakom znojenju.

Jedna doza deluje tri do četiri sata, a mamurluk koji sledi drugi dan je relativno umeren, kaže za "Slobodnu Dalmaciju" Tomaš Paleniček, stručnjak za neurobiologiju zavisnosti.

Mefedron opterećuje srce, a u Velikoj Britaniji se sumnja da je, u kombinaciji s alkoholom i marihuanom, izazvao nekoliko smrtnih slučajeva.

Zabranjen je za sada u Švedskoj, Norveškoj i Danskoj, zemljama koje su poznate po organizaciji zdravstva, suzbijanju i lečenju narkomanije.

Korisnici do "Lude mačke" najčešće dolaze poštom, u paketićima naručenim preko interneta, gde se prodaje kao sredstvo za ubrzanje rasta biljaka.



#   droga
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima