Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Официр и подофицир ВС оптужени за ратни злочин на Косову

rssBookmark and Share

06.11.2013. Autor: Ag.

Тужилаштво за ратне злочине подигло је оптужницу против официра Војске Србије (ВС) Павла Гавриловића (1965) из Лесковца и подофицира Рајка Козлине (1976) из Београда за убиство 27 цивила у селу Трње, код Суве Реке на Косову, 25. марта 1999. године, саопштено је у среду из тужилаштва.

Официр и подофицир ВС оптужени за ратни злочин на Косову

У оптужници се наводи да су Гавриловић и Козлина, као некадашњи припадници 549. Моторизоване бригаде Војске Југославије, заједно с другим за сада непознатим припадницима Позадинског батаљона, убили 27 цивила, становника села Трње - старије мушкарце, жене и децу, а медју њима и дечака старог четири године.

"Гавриловић, који је наредио напад на цивиле у селу, окупио је 25. марта 1999. године своје потчињене старешине, медју којима и Рајка Козлину, и издао им наредјење да се убију цивили, речима: 'Не сме бити преживелих'", наводи се у саопштењу Тужилаштва за ратне злочине.

Према издатом наређењу, то је значило чишћење села и убијање његових становника, прецизирало је тужилаштво.

Старешине, медју којима је био и водник Козлина, поделили су војнике у три борбене групе, које су ушле у село Трње и током акције убили најмање 27 становника села.

Гавриловић и Козлина се терете за кривично дело ратни злочин над цивилним становништвом.


#   кривично дело   ратни злочин
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима