Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Официри и војници осуђени за ратни злочин

rssBookmark and Share

06.08.2012. Izvor: Agencije

Збо ратног злочина над цивилима на Косову 1999. године, Виши суд у Нишу изрекао осуђујућу пресуду бившим припадницима ВЈ. Осуђени су официри Златан Манчић и Раде Радојевић и редовни војници Данило Тешић и Мишел Сереги.

Официри и војници осуђени за ратни злочин

Судско веће Вишег суда у Нишу изрекло је осуђујућу пресуду окривљеним припадницима Војске Југославије официрима Златану Манчићу и Радету Радојевићу и редовним војницима Данилу Тешићу и Мишелу Серегију за кривично дело ратни злочин против цивилног становништва почињен на Косову у априлу 1999. године, саопштио је Фонд за хуманитарно право.

 

Судско веће, којем је председавала судија Дијана Јанковић, изрекло је пресуду чијем објављивању окривљени нису присуствовали.

Председница већа је прочитала затворске казне, али образложење пресуде није, сматрајући да "то није потребно, јер окривљени нису присутни и да не би непотребно замарала присутне".

Виши суд у Нишу потврдио је затворске казне Врховног војног суда од 22. маја 2003, који је Тешићу и Серегију изрекао ниске казне, узимајући у обзир њихово признање у истрази и на главном претресу.

Окривљени Тешић и Сереги су у међувремену повукли признања, што, изгледа, није утицало на одлуку Вишег суда у погледу висине затворске казне изречене двојици окривљених.

Остаје питање о олакшавајућим околностима које је суд имао у виду, када је одлучио да Тешића казни са седам, а Серегија са пет година затвора. Порицање злочина спада у отежавајуће околности.

Прво првостепено суђење почело је 16. септембра 2002. пред Војним судом у Нишу.

Тешић и Сереги су на главном претресу и у истрази, признали да су по наређењу претпостављених, Манчића и Радојевића, убили двојицу албанских цивила у априлу 1999. године на изласку из села Кушнин, док су Манчић и Радојевић негирали све наводе оптужбе.

Војни суд у Нишу је осудио Манчића на седам година затвора, Радојевића на пет година, Тешића на четири године и Серегија на три године затвора.

Одлучујући по жалби одбране и војног тужилаштва, Врховни војни суд је 22. маја 2003. преиначио пресуду у погледу казне и осудио оптуженог Манчића на 14 година затвора, оптуженог Радојевића на девет, оптуженог Тешића на седам и оптуженог Серегија на пет година затвора.

Врховни суд Србије je прво укинуо пресуду Врховног војног суда, a потом је је од Међународног комитета црвеног крста тражио књигу несталих особа на Косову, из које је утврдио идентитет жртава које су предмет поступка.

Поновљено суђење је почело 6. јуна 2007. пред Окружним судом у Нишу.

Због промене састава судског већа, као и реорганизације судова, главни претрес је почео из почетка 2010. године пред већем Вишег суда у Нишу, којим је председавала судија Дијана Јанковић, наведено је у саопштењу.

 


#   војници   виши суд   Дијана Јанковић   Фонд за хуманитарно право   кривично дело   ратни злочин
@FHPHLC @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима