Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Пронађене 2 тоне парацетамола у "Просвети"

rssBookmark and Share

28.03.2011. Извор: Јужне вести

У магацину издавачког предузећа Просвета пронађено скоро 2 тоне Парацетамола, супстанце која је један од основних састојака смеше хероина, сазнају Јужне вести.

Пронађене 2 тоне парацетамола у

НИШ -Запечаћена бурад са овом потенцијално опасном материјом откривена су сасвим случајно, приликом полицијског увиђаја након прошлонедељне провале у ово предузеће.

Иако је реч о супстанци која се користи у производњи наркотика, бурад се и даље налазе без адекватног надзора, а у полицији кажу да су након обављеног увиђаја о томе обавестили "све надлежне инспекције, како би безбедно била уништена".

Међутим, у Санитарној инспекцији кажу да они нису надлежни за лекове, док начелник Тржишне инспекције Борис Златановић тврди да о томе нису ни обавештени.

Др Нико Радуловић, доцент Природно-математичког факултета каже да је парацетамол уз кофеин основни састојак смеше хероина који се најчешће може наћи на тржишту.

- Парацетамол се заправо користи да се разблажи и увећа смеша хеорина. Дакле, он није носилац активности, али побољшава ужитак а при том је знатно јефтинији од самог хеорина - каже др Радуловић.

Нико засигурно не зна да објасни откуд ова супстанца у предузећу које се искључиво бавило штампом.

Ипак, треба имати у виду да је власник 65% Просвета АД до августа прошле године био Јовица Стефановић, познатији као Нини. Стефановић је широј јавности познат и као власник неколико фармацеутских компанија у Србији и Македонији, а до недавно је био власник зрењанинске фабрике лекова "Југоремедија".

Стефановић је ухапшен почетком новембра 2010. године због сумње да је оштетио акционаре фармацеутске компаније Срболек и државу за преко 5 милиона евра.


#
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима