Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Pronađene 2 tone paracetamola u "Prosveti"

rssBookmark and Share

28.03.2011. Izvor: Južne vesti

U magacinu izdavačkog preduzeća Prosveta pronađeno skoro 2 tone Paracetamola, supstance koja je jedan od osnovnih sastojaka smeše heroina, saznaju Južne vesti.

Pronađene 2 tone paracetamola u

NIŠ -Zapečaćena burad sa ovom potencijalno opasnom materijom otkrivena su sasvim slučajno, prilikom policijskog uviđaja nakon prošlonedeljne provale u ovo preduzeće.

Iako je reč o supstanci koja se koristi u proizvodnji narkotika, burad se i dalje nalaze bez adekvatnog nadzora, a u policiji kažu da su nakon obavljenog uviđaja o tome obavestili "sve nadležne inspekcije, kako bi bezbedno bila uništena".

Međutim, u Sanitarnoj inspekciji kažu da oni nisu nadležni za lekove, dok načelnik Tržišne inspekcije Boris Zlatanović tvrdi da o tome nisu ni obavešteni.

Dr Niko Radulović, docent Prirodno-matematičkog fakulteta kaže da je paracetamol uz kofein osnovni sastojak smeše heroina koji se najčešće može naći na tržištu.

- Paracetamol se zapravo koristi da se razblaži i uveća smeša heorina. Dakle, on nije nosilac aktivnosti, ali poboljšava užitak a pri tom je znatno jeftiniji od samog heorina - kaže dr Radulović.

Niko zasigurno ne zna da objasni otkud ova supstanca u preduzeću koje se isključivo bavilo štampom.

Ipak, treba imati u vidu da je vlasnik 65% Prosveta AD do avgusta prošle godine bio Jovica Stefanović, poznatiji kao Nini. Stefanović je široj javnosti poznat i kao vlasnik nekoliko farmaceutskih kompanija u Srbiji i Makedoniji, a do nedavno je bio vlasnik zrenjaninske fabrike lekova "Jugoremedija".

Stefanović je uhapšen početkom novembra 2010. godine zbog sumnje da je oštetio akcionare farmaceutske kompanije Srbolek i državu za preko 5 miliona evra.

Komentara: 0


#
@


 


[ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}