Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Сахранили живог човека

rssBookmark and Share

29.05.2012. Аutor : B. Janačković |

Иако жив и здрав, Нишлија Милорад Тодоровић (62) нашао се на листи пензионера за које Фонд ПИО сумња да су мртви, па му је обустављена исплата пензија. За ову невероватну ситуацију пензионисани тон мајстор Радио Ниша сазнао је након што је покушао да подигне пензију у банци, али му је речено да нема уплате.

Сахранили живог човека

-Одем у ПИО и сазнам да имам „привремену забрану“ јер се моје име налази на списку људи за које се сумња да су преминули. Није било довољно што сам личном картом доказао да сам то ја, него сам морао да извадим и потврду на којој је службеница лупила деловодни печат и написала „потврда о животу“. Питам их, ма јесте ли сада сигурни да сам жив, да се нисам повампирио - прича Тодоровић, коме је речено да ипак неће моћи да подигне пензију до следеће уплате.

- А ко ће да ми отплати рату за кредит у међувремену и рачуне? Посаветовали су ме у Фонду да се позајмим. А ко да ми позајми динаре када евро расте свакога дана? Остало је и нејасно одакле моје име на том списку. Хвала богу, жив сам и здрав сам, рекреативно се бавим падобранством, а сваке зиме пливам за часни крст на Богојављање. Где баш мене нађоше? - пита се Тодоровић, који размишља да поднесе тужбу.

Начелник за опште и финансијске послове у нишкој филијали Фонда ПИО Жарко Аћимовић каже да им је из централе у Београду дошао списак са 36 имена грађана за које се сумња да су умрли, те да се до списка дошло укрштањем информација са Заводом за статистику.

-Нико није проглашен мртвим, већ је само привремено обустављена исплата пензије људима са списка док се све не провере сумње и утврди њихов статус. Обратили смо се прво градској матичној служби, али смо добили само 12 смртовница. Тодоровићево име није било ни на једној, али због кратких рокова за закључивање спискова за мај морали смо свима да привремено обуставимо пензије да не би настала штета за Фонд. Мени је жао због тога што се десило, али смо везани роковима и морамо да гледамо интересе службе - објашњава Аћимовић и додаје да се потврда о животу мора приложити како би у документацији остао писани траг да је потврђено да је корисник жив.


Обавестили га да је мртав?!

Радомир Јоцић из Ниша прошле године је доживео шок када је позвао банку након што му није уплаћена пензија.

- Момак на централи ми каже: „Каква пензија када је Радомир Јоцић умро“. Да вам не причам како сам се осећао у том тренутку. У банци кажу да су то обавештење добили од Фонда ПИО, где су пак то негирали. После неколико дана добио сам заосталу уплату, али смо преживели велики шок, поготово што је од банке поштом стигло и обавештење да сам мртав - прича Јоцић.


#   часни крст
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима