Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Sahranili živog čoveka

rssBookmark and Share

29.05.2012. Autor : B. Janačković |

Iako živ i zdrav, Nišlija Milorad Todorović (62) našao se na listi penzionera za koje Fond PIO sumnja da su mrtvi, pa mu je obustavljena isplata penzija. Za ovu neverovatnu situaciju penzionisani ton majstor Radio Niša saznao je nakon što je pokušao da podigne penziju u banci, ali mu je rečeno da nema uplate.

Sahranili živog čoveka

-Odem u PIO i saznam da imam „privremenu zabranu“ jer se moje ime nalazi na spisku ljudi za koje se sumnja da su preminuli. Nije bilo dovoljno što sam ličnom kartom dokazao da sam to ja, nego sam morao da izvadim i potvrdu na kojoj je službenica lupila delovodni pečat i napisala „potvrda o životu“. Pitam ih, ma jeste li sada sigurni da sam živ, da se nisam povampirio - priča Todorović, kome je rečeno da ipak neće moći da podigne penziju do sledeće uplate.

- A ko će da mi otplati ratu za kredit u međuvremenu i račune? Posavetovali su me u Fondu da se pozajmim. A ko da mi pozajmi dinare kada evro raste svakoga dana? Ostalo je i nejasno odakle moje ime na tom spisku. Hvala bogu, živ sam i zdrav sam, rekreativno se bavim padobranstvom, a svake zime plivam za časni krst na Bogojavljanje. Gde baš mene nađoše? - pita se Todorović, koji razmišlja da podnese tužbu.

Načelnik za opšte i finansijske poslove u niškoj filijali Fonda PIO Žarko Aćimović kaže da im je iz centrale u Beogradu došao spisak sa 36 imena građana za koje se sumnja da su umrli, te da se do spiska došlo ukrštanjem informacija sa Zavodom za statistiku.

-Niko nije proglašen mrtvim, već je samo privremeno obustavljena isplata penzije ljudima sa spiska dok se sve ne provere sumnje i utvrdi njihov status. Obratili smo se prvo gradskoj matičnoj službi, ali smo dobili samo 12 smrtovnica. Todorovićevo ime nije bilo ni na jednoj, ali zbog kratkih rokova za zaključivanje spiskova za maj morali smo svima da privremeno obustavimo penzije da ne bi nastala šteta za Fond. Meni je žao zbog toga što se desilo, ali smo vezani rokovima i moramo da gledamo interese službe - objašnjava Aćimović i dodaje da se potvrda o životu mora priložiti kako bi u dokumentaciji ostao pisani trag da je potvrđeno da je korisnik živ.


Obavestili ga da je mrtav?!

Radomir Jocić iz Niša prošle godine je doživeo šok kada je pozvao banku nakon što mu nije uplaćena penzija.

- Momak na centrali mi kaže: „Kakva penzija kada je Radomir Jocić umro“. Da vam ne pričam kako sam se osećao u tom trenutku. U banci kažu da su to obaveštenje dobili od Fonda PIO, gde su pak to negirali. Posle nekoliko dana dobio sam zaostalu uplatu, ali smo preživeli veliki šok, pogotovo što je od banke poštom stiglo i obaveštenje da sam mrtav - priča Jocić.


#   časni krst
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima