Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Све више пиротехнике, све мање прстију!

rssBookmark and Share

31.12.2011. Аutor : S.Radović , Marko R. Kljunović |

Иако нешто знамо о пиротехници која на жалост децу мами да их упале, да пиште, фућкају, врте се, диме, пуцкају, пуцају, громогласно пуцају, грме и екплодирају, ипак не знамо пуно.

Све више пиротехнике, све мање прстију!

Продаја ових средстава допуштена је у продаваоницама, киосцима и покретним трговинама током целе године, особама старијим од 14 година.

Петарде се појављују у илегалној продаји уочи новогодишњих празника, иако љекари и припадници МУП-а упозоравају на опасност од несмотреног играња са пиротехничким средствима и упозорења малишанима да им петарде могу оставити трајне посљедице по здравље.

И ове године грађани, обележавајући новогодишње и божићне празнике у слободној продаји могу набавити петарде, ракете и друга пиротехничка средства за забаву, а очекује се незаконита набавка пиротехничких средстава чија је продаја недозвољена.

-Петарде су опасне по здравље, јер се у њима , поред других хемијских састојака, налази и отровни селен.Након експлозије петарди у ваздуху се таложе отровни гасови које удишемо и који остављају последице на наше здравље.Најчешће повреде су опекотине и повреде различитих степена и величине, раздеротине коже и ткива, поткожног ткива и мишића, а понекад и преломи,са ампутацијом делова или чврстих прстију. Прсти ,шаке, подлактице, лице, очу и уши су делови тела који најчешће страдају , Изјавила је за ''Јужну Србију'' др Јасмина Јовановић директорка Дома здравља у Лесковцу.

Приликом употребе у затвореном простору и при довољно неконтролисаној близини експлозивном предмету развија се довољно висок притисак ваздуха да тупом силом делује погубно на структуре ока.

На отвореном простору и при већим удаљеностима од места експлозије око је изложено ситним честицама које ће притисак ваздуха са места експлозије распрснути право у око.

Последице могу бити фаталне за интегритет ока. Чак и мало зрно прашине, које на било ком делу тела не би изазвало никакве последице, у унутрашњости ока може бити фатално.

Очи најчешће страдају од опекотина и ситних честица петарди и ракета.

Повређено место треба да се стерилно превије (газом, чистом изглачаном марамицом или кухињском крпом), имобилизовати марамом или приручним средством, по потреби дати аналгетик, те обавезно отићи код лекара.

petarde1

 

АПЕЛ: Не користите петарде и ватрено оружје !

Лекари Нишке Хитне медицинске помоићи апеловали су данас на грађане да током дочека Нове године не користе петарде и ватрено оружје.

Др Карин Васић специјалиста педијатрије у Клиничком центру  у Нишу деци и грађанима је поручила да се уздрже од бацања петарди и коришћења ватреног оружја, као и да током новогодишњих празника буду умерени у јелу и пићу.


#   петарде
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима