Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Sve više pirotehnike, sve manje prstiju!

rssBookmark and Share

31.12.2011. Autor : S.Radović , Marko R. Kljunović |

Iako nešto znamo o pirotehnici koja na žalost decu mami da ih upale, da pište, fućkaju, vrte se, dime, puckaju, pucaju, gromoglasno pucaju, grme i ekplodiraju, ipak ne znamo puno.

Sve više pirotehnike, sve manje prstiju!

Prodaja ovih sredstava dopuštena je u prodavaonicama, kioscima i pokretnim trgovinama tokom cele godine, osobama starijim od 14 godina.

Petarde se pojavljuju u ilegalnoj prodaji uoči novogodišnjih praznika, iako ljekari i pripadnici MUP-a upozoravaju na opasnost od nesmotrenog igranja sa pirotehničkim sredstvima i upozorenja mališanima da im petarde mogu ostaviti trajne posljedice po zdravlje.

I ove godine građani, obeležavajući novogodišnje i božićne praznike u slobodnoj prodaji mogu nabaviti petarde, rakete i druga pirotehnička sredstva za zabavu, a očekuje se nezakonita nabavka pirotehničkih sredstava čija je prodaja nedozvoljena.

-Petarde su opasne po zdravlje, jer se u njima , pored drugih hemijskih sastojaka, nalazi i otrovni selen.Nakon eksplozije petardi u vazduhu se talože otrovni gasovi koje udišemo i koji ostavljaju posledice na naše zdravlje.Najčešće povrede su opekotine i povrede različitih stepena i veličine, razderotine kože i tkiva, potkožnog tkiva i mišića, a ponekad i prelomi,sa amputacijom delova ili čvrstih prstiju. Prsti ,šake, podlaktice, lice, oču i uši su delovi tela koji najčešće stradaju , Izjavila je za ''Južnu Srbiju'' dr Jasmina Jovanović direktorka Doma zdravlja u Leskovcu.

Prilikom upotrebe u zatvorenom prostoru i pri dovoljno nekontrolisanoj blizini eksplozivnom predmetu razvija se dovoljno visok pritisak vazduha da tupom silom deluje pogubno na strukture oka.

Na otvorenom prostoru i pri većim udaljenostima od mesta eksplozije oko je izloženo sitnim česticama koje će pritisak vazduha sa mesta eksplozije rasprsnuti pravo u oko.

Posledice mogu biti fatalne za integritet oka. Čak i malo zrno prašine, koje na bilo kom delu tela ne bi izazvalo nikakve posledice, u unutrašnjosti oka može biti fatalno.

Oči najčešće stradaju od opekotina i sitnih čestica petardi i raketa.

Povređeno mesto treba da se sterilno previje (gazom, čistom izglačanom maramicom ili kuhinjskom krpom), imobilizovati maramom ili priručnim sredstvom, po potrebi dati analgetik, te obavezno otići kod lekara.

petarde1

 

APEL: Ne koristite petarde i vatreno oružje !

Lekari Niške Hitne medicinske pomoići apelovali su danas na građane da tokom dočeka Nove godine ne koriste petarde i vatreno oružje.

Dr Karin Vasić specijalista pedijatrije u Kliničkom centru  u Nišu deci i građanima je poručila da se uzdrže od bacanja petardi i korišćenja vatrenog oružja, kao i da tokom novogodišnjih praznika budu umereni u jelu i piću.


#   petarde
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima