Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

У протеклој деценији самоубиство извршило 130 полицајаца

rssBookmark and Share

01.08.2015. Јужна Србија Инфо

На конференцији за новинаре која је јуче одржана у Медиа центру у Нишу, која је изазвала велику пажњу и присуство медија, говорили су представници Независног полицијског синдиката Србије (НПСС), председник Момчило Видојевић, заменик Милош Јеленковић, потпредседник Живко Радовановић и генерални секретар Миљан Стевић.

НПСС
НПСС

Они су истакли су да је катастрофално стање у полицији, да је завладала епидемија суицида међу запосленима у Министарству унутрашњих послова (МУП), да по запослене у служби није повољан нови Закон о полицији, као и да се свакодневно крши Закон о раду. 

Председник НПСС-а Момчило Видојевић је истакао да се нико у МУП-у не бави суицидом полицијских службеника, којих је у последњих десет година било око 130, а у последњих месец дана њих троје је извршило самоубиство.

Нико се не бави људима који су годинама били по рововима, никаква нам је психолошка превенција. У  Новом Саду се професор историје бавио психолошком превенцијом полицијских службеника до 2013.године“ нагласио је Видојевић.

Видојевић је истакао да је НПСС разговарао са начелником ПУ у Нишу Срђаном Грекуловићем о случају самоубиства полицијске инспекторке Анице Митић.

Грекуловић нам је рекао да није тачно да су смењени они руководици који је је Аница навела у опроштајном писму. Нема приче о удаљењу са посла до окончања истраге као што су последњих дана писали медији“ навео је Видојевић.

Видојевић је такође истакао да није тачно да ће, како најављују из врха МУП-а, нови Закон о полицији решити све проблеме.

„Ми сматрамо да је нови Закон о полицији штетан не само за запослене у полицији већ и за грађане Србије. Не смемо да заборавимо да овај Закон онемогућава полицајцима да искористе своја радничка и људска права – право на штрајк. Да, право на штрајк постоји, на папиру али како – тако што 70 посто запослених дужно да ради, штрајк мора да буде најављен месец дана раније и мора да буде организован у службеним просторијама.То значи, да заправо можете да штрајкујете али не можете“ поручио је Видојевић на конференцији за медије.

Проблем МУП-а: Руководећи кадар

Заменик председника НПСС-а Милош Јеленковић је истакао да у полицији има много проблема, а да у ПУ у Нишу 80 посто запослених није задовољно радом у полицији. Он је истакао да је највећи проблем у руководећем кадру јер ПУ у Нишу води нестручан руководећи кадар.

 „Мора да се спроведе реформа полиције и због запослених и због грађана. Ми смо после 2, 5 година рада ове управе дошли до тога да имамо два самоубиства, неколико људи са психичким проблемима и да у оцима јавности делујемо као неспособна полицијска управа“ истакао је заменик председника НПСС-а.

Осврнувши се на самоубиство колегинице Анице Митић, Јеленковић је рекао да је доста било жртава и да ће НПСС тражити да се процесуирају сви који врше мобинг над запосленима у ПУ у Нишу.

„Сви смо одговорни за самоубиство колегинице, али је питање колика је чија одговорност. Ми ћемо тражити личну одговорност руководилаца. Аница је била велики професионалац, изгубили смо једног од најбољих инспектора јер смо се сви бавили само својим проблемима, а МУП не размишља како да стане на пут суициду у полицији“ – нагласио је Јеленковић.2

Незаконити прековремени рад полицијских службеника

Потпредседник НПСС-а Живко Радовановић је истакао да у већини полицијских станица полицајци месечно остваре више од 200 радних часова рада мимо сваког закона.

„Овакво кршење закона наноси и нашим грађанима велику штету. Када би сви поднели тужбу за неисплаћивање прековременог рада у протекле три године, то би биле милионске цифре које би морали да плате грађани Србије“ поручио је Радовановић.

Он је изнео да пред законом морају сви да буду једнаки, истакавши да је НПСС против начелника ПС Лебане поднео кривичну пријаву због непоштовања Закона о раду.

„Према нашим сазнањима у Лебанима је полицијски службеник, пре неколико дана, после разговора са начелником ПС Лебане доживео нервно растројство“, истакао је Радовановић.

Радовановић је поручио начелнику у ПС Лебане да треба да се бави проблемима својих запослених а не да се бави кривичном пријавом коју је НПСС поднео против њега, и да своје време проводи у тужилаштву истражујући да ли ће његова кривична пријава проћи или не.3

„Имамо пример кршења закона и у ПС у Обреновцу, где је командир ПС Обреновац свесно прекршио закон на тај начин што је наредио употребу средстава за везивање за сва лица која су доведена у полицијску станицу необазирући се да се према деци и трудницама не примењују средства принуде. Како је могуће да је НПСС добио одговор МУП-а да исти није прекршио Закон“ -  пита се потпредседник НПСС-а.

Генерални секретар НПСС-а Миљан Стевић је истакао да ће синдикат увек бити уз своје чланове, борећи се за њихова права, обезбеђујући им бесплатну правну заштиту а најавио је и формирање стручних одбора за психолошку превенцију полицијских службеника.

Представници НПСС-а истакли су да су они једини који су остали, од четири велика синдиката, који се баве овим тешким темама и да ће истрајати у томе иако су их у прошлости а и дан-данас појединци у МУП-у називали криминалцима, оптуживали за организовање атентата на покојног премијера Ђинђића, а последњих дана оптуживали за обмањивање јавности јер су једини отворено говорили о новом Закону о полицији и његовој штетности.


#   синдикат   Закон о раду   Полицијска управа   самоубиство   кривична пријава   људска права   конференција   Милош Јеленковић   Медија центар Ниш   проблеми     Живко Радовановић   НПСС (синдикат полиције)   Момчило Видојевић   Миљан Стевић
@kontakt_npss @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима