Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

U protekloj deceniji samoubistvo izvršilo 130 policajaca

rssBookmark and Share

01.08.2015. Južna Srbija Info

Na konferenciji za novinare koja je juče održana u Media centru u Nišu, koja je izazvala veliku pažnju i prisustvo medija, govorili su predstavnici Nezavisnog policijskog sindikata Srbije (NPSS), predsednik Momčilo Vidojević, zamenik Miloš Jelenković, potpredsednik Živko Radovanović i generalni sekretar Miljan Stević.

NPSS
NPSS

Oni su istakli su da je katastrofalno stanje u policiji, da je zavladala epidemija suicida među zaposlenima u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP), da po zaposlene u službi nije povoljan novi Zakon o policiji, kao i da se svakodnevno krši Zakon o radu. 

Predsednik NPSS-a Momčilo Vidojević je istakao da se niko u MUP-u ne bavi suicidom policijskih službenika, kojih je u poslednjih deset godina bilo oko 130, a u poslednjih mesec dana njih troje je izvršilo samoubistvo.

Niko se ne bavi ljudima koji su godinama bili po rovovima, nikakva nam je psihološka prevencija. U  Novom Sadu se profesor istorije bavio psihološkom prevencijom policijskih službenika do 2013.godine“ naglasio je Vidojević.

Vidojević je istakao da je NPSS razgovarao sa načelnikom PU u Nišu Srđanom Grekulovićem o slučaju samoubistva policijske inspektorke Anice Mitić.

Grekulović nam je rekao da nije tačno da su smenjeni oni rukovodici koji je je Anica navela u oproštajnom pismu. Nema priče o udaljenju sa posla do okončanja istrage kao što su poslednjih dana pisali mediji“ naveo je Vidojević.

Vidojević je takođe istakao da nije tačno da će, kako najavljuju iz vrha MUP-a, novi Zakon o policiji rešiti sve probleme.

„Mi smatramo da je novi Zakon o policiji štetan ne samo za zaposlene u policiji već i za građane Srbije. Ne smemo da zaboravimo da ovaj Zakon onemogućava policajcima da iskoriste svoja radnička i ljudska prava – pravo na štrajk. Da, pravo na štrajk postoji, na papiru ali kako – tako što 70 posto zaposlenih dužno da radi, štrajk mora da bude najavljen mesec dana ranije i mora da bude organizovan u službenim prostorijama.To znači, da zapravo možete da štrajkujete ali ne možete“ poručio je Vidojević na konferenciji za medije.

Problem MUP-a: Rukovodeći kadar

Zamenik predsednika NPSS-a Miloš Jelenković je istakao da u policiji ima mnogo problema, a da u PU u Nišu 80 posto zaposlenih nije zadovoljno radom u policiji. On je istakao da je najveći problem u rukovodećem kadru jer PU u Nišu vodi nestručan rukovodeći kadar.

 „Mora da se sprovede reforma policije i zbog zaposlenih i zbog građana. Mi smo posle 2, 5 godina rada ove uprave došli do toga da imamo dva samoubistva, nekoliko ljudi sa psihičkim problemima i da u ocima javnosti delujemo kao nesposobna policijska uprava“ istakao je zamenik predsednika NPSS-a.

Osvrnuvši se na samoubistvo koleginice Anice Mitić, Jelenković je rekao da je dosta bilo žrtava i da će NPSS tražiti da se procesuiraju svi koji vrše mobing nad zaposlenima u PU u Nišu.

„Svi smo odgovorni za samoubistvo koleginice, ali je pitanje kolika je čija odgovornost. Mi ćemo tražiti ličnu odgovornost rukovodilaca. Anica je bila veliki profesionalac, izgubili smo jednog od najboljih inspektora jer smo se svi bavili samo svojim problemima, a MUP ne razmišlja kako da stane na put suicidu u policiji“ – naglasio je Jelenković.2

Nezakoniti prekovremeni rad policijskih službenika

Potpredsednik NPSS-a Živko Radovanović je istakao da u većini policijskih stanica policajci mesečno ostvare više od 200 radnih časova rada mimo svakog zakona.

„Ovakvo kršenje zakona nanosi i našim građanima veliku štetu. Kada bi svi podneli tužbu za neisplaćivanje prekovremenog rada u protekle tri godine, to bi bile milionske cifre koje bi morali da plate građani Srbije“ poručio je Radovanović.

On je izneo da pred zakonom moraju svi da budu jednaki, istakavši da je NPSS protiv načelnika PS Lebane podneo krivičnu prijavu zbog nepoštovanja Zakona o radu.

„Prema našim saznanjima u Lebanima je policijski službenik, pre nekoliko dana, posle razgovora sa načelnikom PS Lebane doživeo nervno rastrojstvo“, istakao je Radovanović.

Radovanović je poručio načelniku u PS Lebane da treba da se bavi problemima svojih zaposlenih a ne da se bavi krivičnom prijavom koju je NPSS podneo protiv njega, i da svoje vreme provodi u tužilaštvu istražujući da li će njegova krivična prijava proći ili ne.3

„Imamo primer kršenja zakona i u PS u Obrenovcu, gde je komandir PS Obrenovac svesno prekršio zakon na taj način što je naredio upotrebu sredstava za vezivanje za sva lica koja su dovedena u policijsku stanicu neobazirući se da se prema deci i trudnicama ne primenjuju sredstva prinude. Kako je moguće da je NPSS dobio odgovor MUP-a da isti nije prekršio Zakon“ -  pita se potpredsednik NPSS-a.

Generalni sekretar NPSS-a Miljan Stević je istakao da će sindikat uvek biti uz svoje članove, boreći se za njihova prava, obezbeđujući im besplatnu pravnu zaštitu a najavio je i formiranje stručnih odbora za psihološku prevenciju policijskih službenika.

Predstavnici NPSS-a istakli su da su oni jedini koji su ostali, od četiri velika sindikata, koji se bave ovim teškim temama i da će istrajati u tome iako su ih u prošlosti a i dan-danas pojedinci u MUP-u nazivali kriminalcima, optuživali za organizovanje atentata na pokojnog premijera Đinđića, a poslednjih dana optuživali za obmanjivanje javnosti jer su jedini otvoreno govorili o novom Zakonu o policiji i njegovoj štetnosti.


#   sindikat   Zakon o radu   Policijska uprava   samoubistvo   krivična prijava   ljudska prava   konferencija   Miloš Jelenković   Medija centar Niš   problemi     Živko Radovanović   NPSS (sindikat policije)   Momčilo Vidojević   Miljan Stević
@kontakt_npss @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima