Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Убијали, клали, силовали: Ових 67 српских монструма робија по 40 година!

Bookmark and Share

Врање 08.08.2014.

Најдрастичније се, по правилу и без изузетка, кажњавају управо они који током злочина искажу нарочиту бруталност или су њихове жртве деца

Убијали, клали, силовали: Ових 67 српских монструма робија по 40 година!

У Србији је од 26. фебруара 2002, кад је укинута смртна казна, до 31. децембра прошле године правоснажно осуђено тачно 67 особа на максималних 40 година затвора!

Најдрастичније се, по правилу и без изузетка, кажњавају управо они који током злочина искажу нарочиту бруталност или су њихове жртве деца, пише “Информер”.

Међу онима који издржавају максималне казне већином су убице деце и свирепи злочинци који су се иживљавали над својим жртвама или их убијали из користољубља.

Први који је зарадио 40 година затвора још 30. маја 2002. био је Горан Илић (41) из села Парцани, ког је Окружни суд у Београду осудио јер је 4. априла 2001. силовао и убио Душицу Илић (15).

Последња таква пресуда изречена је у уторак, кад је Даријан Мусић (27) из Новог Сада проглашен кривим због свирепог убиства манекенке Владиславе Червенко (24).

Како је истакла судија Тамара Радовић, то је била једина могућа казна с обзиром на све доказе, повреде жртве и понашање осуђеног:

- Покојној је нанео преко 50 удараца по читавом телу који су изазвали код ње велику патњу и бол, а то је и желео. Током поступка није исказао искрено кајање, а вештаци су утврдили да је реч о особи која игнорише туђа осећања.

Окружни суд је 2009. правоснажно осудио Малишу Јевтовића (38) на 40 година затвора због убиства трогодишње Катарине Јанковић, коју је у јулу 2005. у Звездарској шуми силовао и нанео јој повреде од којих је преминула.

Судија Синиша Софреновић, који је осудио Јевтовића и Катаринину мајку Ану Филиповић на 37 година, објаснио је ту одлуку дирљивим речима:

- Лик мале девојчице Катарине, која није стигла да напуни ни четири године, лебдео је у току целокупног кривичног поступка над свим учесницима овог процеса. Њен осмех на лицу на болничком столу, кад је већ констатована смрт, показивао је безазлено, невино створење које се решило мука и после дуготрајних патњи одахнуло, насмешило се. Творци те патње, страха и мука су Јевтовић и њена мајка.

Драган Николић Чомбе (47) осуђен је максимално због убиства Тамаре Ивановић (13) и силовања девојчице С. Н. (11). Он је у новембру 2005. у близини Железничке станице у Батајници убио Тамару која је пришла да му помогне кад је пао. Кухињским ножем задао јој је 15 смртоносних убода у леђа и груди, а осуђен је и за обљубу малолетне С. Н.

Илија Вујић Бумбар (45) пресудом Окружног суда у Београду осуђен је 17. октобра 1994. на смртну казну због убиства породице Жидић. Вујић је 1. децембра 1993. у стану у Похорској улици у Новом Београду пуцњима у главу убио Веру (42) и њеног сина Давора (13). Мотив суровог убиства је био новац, а укидањем смртне казне осуђен је на 40 година.

Суд у Ужицу је пре пет година осудио максималном казном Милинка Кушића (64) из Ивањице због свирепог убиства дечака Мирослава Богдановића (13) у мају 2008, како је утврђено, из освете према дечаковој мајци, бившој љубавници, која га је оставила. Монструм је крајем 2012. преминуо у затвору.

Бобан Митић (38) из Ратаја код Врања осуђен је 2009. такође на 40 година због убиства сина Лазара (4), ћерке Анђеле (2), супруге Сузане (25) и таште Сунчице Ристић (47). Нажалост, ова црна статистика сигурно никад неће имати епилог.

Оливера Крсманић (26) из Мачванског Прњавора је прва и једина жена у Србији која је била осуђена на 40 година робије због свирепог и подмуклог убиства таксисте Незира Шишића из Београда и радника бензинске пумпе у Чачку Зорана Радовића, у априлу 2005. Апелациони суд у Београду је, међутим, прошле године уважио њену жалбу и осудио је правоснажно на само 15 година затвора.


Погледајте ко су  најпознатији робијаши “максималци”:

* Јосип Вујић звани Јосо Сикирица робија због седам тешких убистава које је починио у Суботици деведесетих година

* Александар Пауновић је 2001. убио троје људи и још шесторо ранио у Дому здравља у Смедеревској Паланци

* Илија Данилов (55) из Оџака 2007. у судници Општинског суда у Оџацима из “магнума” убио судију Зорана Цветановића и адвоката Петра Савановића

* Данијел Дедајић (33) убио продавца половних аутомобила Братислава Манојловића (42) из Алексинца и његову супругу Горицу Станковић (40) због дуга од 13.000 евра

* Дејан Миленковић (48), звани Мали Багзи, из Ћуприје одговара за убиство мајке и сина, Миљке (57) и Радише Павловића (37) из Бање Врујци

* Аца Симић (27) из села Средњи Бучумет осуђен због свирепог убиства учитеља из тог села Милуна Станисављевића (49) и његове мајке Милунке (75)

* Живојин Михајловић из Неготина издржава највишу казну због убиства Браниславе Стојановић (40) и њеног малолетног сина Данијела (17)

* Васкрсије Врекић (30) неправоснажно осу|ен због убиства студенткиње Марије Цимбал (23) у фебруару прошле године

* Жандарм Александар Крстић (34) из Краљева такође је у марту осуђен због убиства и спаљивања двојице Јагодинаца, Срђана Томића (28) и Александра Недељковића (29).

 


#   Врање   Алексинац   убиство   Драган Николић   силовање   апелациони суд   Бобан Митић   смртна казна   Данијел Дедајић   Братислав Манојловић   Горица Станковић   Александар Крстић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима