Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Вандали оскрнавили цркву

rssBookmark and Share

Прокупље 03.01.2014. Tanjug

Током новогодишњих празника непознати починиоци оштетили су зидине Латинске цркве на брду Хисар, која је под заштитом Завода за заштиту споменика.

Вандали оскрнавили цркву

На зидинама бедема цркве видни су остаци паљења ватре и гарежа, а читав случај пријављен је полицији.

Црква која има два имена: Југ Богданова и Латинска, изграђена је у 14. веку на темељима римског храма. На њеним зидовима још постоје фрагменти живописа са почетка 15. века.

"Полиција је изашла на лице места и обавила увиђај, а према нашим информацијама ватру је запалила старија особа са малолетном децом. Ово је споменик наше историје, духовности и културе. То је верски објекат који се мора поштовати, а овакве ствари смо гледали 2004. године на Косову и Метохији, када су шиптари палили наше цркве рекао је старешина цркве свети Прокопије протнамесник Никола Илић.

Он додаје да је осим полиције обавештен и кустос прокупачког музеја који ће обавестити Завод за заштиту споменика у Нишу, како би се оштећени део зидина што пре рестауирао.

Пре нешто више од годину дана, Латинска црква је средствима локалне самоуправе уз предходну дозволу Завода за заштиту споменика делимично заштићена од пропадања, јер је замењен дотрајали кров.

Вредност тих радова је око 3. 000 евра, а ћеремида којом је покривена црква набављена је у Италији и при изради пројекта за реконструкцију тесно се сарађивало са Народним музејем Топлице у Прокупљу.


#   Прокупље   вандали   Свети Прокопије   Никола Илић   Завод за заштиту споменика
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима