Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Vandali oskrnavili crkvu

rssBookmark and Share

Prokuplje 03.01.2014. Tanjug

Tokom novogodišnjih praznika nepoznati počinioci oštetili su zidine Latinske crkve na brdu Hisar, koja je pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika.

Vandali oskrnavili crkvu

Na zidinama bedema crkve vidni su ostaci paljenja vatre i gareža, a čitav slučaj prijavljen je policiji.

Crkva koja ima dva imena: Jug Bogdanova i Latinska, izgrađena je u 14. veku na temeljima rimskog hrama. Na njenim zidovima još postoje fragmenti živopisa sa početka 15. veka.

"Policija je izašla na lice mesta i obavila uviđaj, a prema našim informacijama vatru je zapalila starija osoba sa maloletnom decom. Ovo je spomenik naše istorije, duhovnosti i kulture. To je verski objekat koji se mora poštovati, a ovakve stvari smo gledali 2004. godine na Kosovu i Metohiji, kada su šiptari palili naše crkve rekao je starešina crkve sveti Prokopije protnamesnik Nikola Ilić.

On dodaje da je osim policije obavešten i kustos prokupačkog muzeja koji će obavestiti Zavod za zaštitu spomenika u Nišu, kako bi se oštećeni deo zidina što pre restauirao.

Pre nešto više od godinu dana, Latinska crkva je sredstvima lokalne samouprave uz predhodnu dozvolu Zavoda za zaštitu spomenika delimično zaštićena od propadanja, jer je zamenjen dotrajali krov.

Vrednost tih radova je oko 3. 000 evra, a ćeremida kojom je pokrivena crkva nabavljena je u Italiji i pri izradi projekta za rekonstrukciju tesno se sarađivalo sa Narodnim muzejem Toplice u Prokuplju.


#   Prokuplje   vandali   Sveti Prokopije   Nikola Ilić   Zavod za zaštitu spomenika
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima