Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Ватра на Старој планини под контролом, локализовани пожари у Пчињском округу

rssBookmark and Share

Ниш 31.10.2019. РТС, Јужна Србија Инфо

На Старој планини пожар је на 90 процената површине угашен, док је на 10 одсто локализован. Пожари на територији Босилеграда, Трговишта и ширем ободу Врања су такође локализовани. Тек када се угасе сви пожари, процењиваће се настала штета.

Фото: РТС
Фото: РТС

Изузетним напорима ватрогасаца, жандармерије и добровољаца, после пет дана заустављено је ширење ватре на Старој планини. 

"Иљушин" стиже током дана
Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић рекао је да је Влада Србије предала гаранције и одобрила средства за руски авион "иљушин" који ће у Србију стићи током дана. Авион има капацитет за гашење од 74 тона воде по резервоару.

Стефановић је на конференцији за медије подсетио да је током гашења пожара на југоистоку Србије било проблема са великом количином дима.

Додаје да су данас у Ниш стигла четири авиона пољопривредне авијације. Они су били на вршачком аеродрому, али нису могли да полете оданде због магле око тог аеродрома.

Део пожара изнад села Дојкинци је под контролом, ватрогасци и Жандармерија успели су да спрече да ватра захвати шумски комплекс Арбиње.

Изнад села Топли До ситуација је била тежа због неприступачног терена, а ватрогасци су били принуђени да пешаче и по неколико километара. 

Начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић потврдио је новинарима да на територији Старе планине нема активног пламена.

"Има џепова који су неприступачни, али нема ширења пожара. Сви људи, 107 ватрогасаца из целе Србије, 30 припадника жандрармерије, мештани, сви су добро. Спасени су велики шумски комплекси", истакао је Марић.

Ватрогасци приправни, процењује се штета 

Ватрогасци и припадници војске Србије ће ипак дежурати и наредна три-четири дана да се ватра не би разбуктала поново.

Процењује се да је на Старој планини изгорела површина од око 1.000 хектара, од чега су 90 одсто пашњаци и ниско растиње, а 10 одсто шуме. 

На подручју Старе планине од синоћ повремено пада киша, што је олакшало посао ватрогасцима.

Локализовани пожари у Трговишту и Босилеграду

Предраг Марић је рекао да на територији Босилеграда, Трговишта и ширем ободу Врања нема активних пожара, да су они локализовани, али да ће се у наредним данима и на том подручју наставити дежурства.

Локализован је пожар изнад Радовнице у Трговишту, сада су ватрогасци, војници, мештани ангажовани према граници са Северном Македонијом, где гори део букове шуме.

У атару босилеградског села Пламено смањује се територија под пожаром.

Извештај Данице Мирић
У општинама Трговиште и Босилеград ангажовано је више од 100 припадника Четврте бригаде копнене војске. 

У Врању нема више активних пожара, а последице су видљиве. Горело је у брду у близини града, изнад насељеног места, али нису били угрожени људи и објекти.

Људски фактор најчешћи узрок 

Иако нема доступних података како су се пожари догодили, надлежни наводе да је углавном у питању људски фактор.

"Ухватили смо саме починиоце у њивама који пале стрњику, одмах су угасили, тако да има ефекта на терену. Углавном су то биле интервенције у моравским селима, што се тиче ових планинских села, нажалост то су неприступачни предели и ту су већ пожари кренули, тако да ту нисмо имали позитивнијег ефекта, односно нисмо могли да ухватимо починиоце", каже Ивица Ташковић, начелник Комуналне полиције у Врању.

Казне за паљење ватре на отвореном су од 10.000 до 1.000.000 динара, у зависности од тога да ли је у питању физичко или правно лице.


#   Ниш   Стара планина   пожар   Небојша Стефановић   ватрогасци   Предраг Марић   Дојкинци   РСХЦ Руски хуманитарни центар   сектор за ванредне ситуације   Топли До
@nesastefanovic @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима