Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

У ишчекивању кише: Не јењавају пожари на југоистоку земље, евакуисане три особе

rssBookmark and Share

Стара планина 30.10.2019. РТС, Јужна Србија Инфо

У Србији пожари и даље букте у неприступачним пределима Старе планине, као и код Трговишта, Врања, Прокупља и Босилеграда. На Старој планини ватра гори од недеље, а око 130 ватрогасаца и полицајци из целе Србије, на изузетно неприступачном терену покушавају да је угасе. Гасе и мештани и шумари, а киша која би могла да помогне не очекује се пре среде увече.

Фото: РТС
Фото: РТС

У планинском делу општине Босилеград као и у делу општине Трговиште, где је ватра захватила око 500 хектара ниског растиња и дрвећа, на снази је ванредна ситуација. Три особе су превентивно евакуисане. 

"Два-три дана никако се не живи, седам дана како је пожар дошао из Босилеграда, најгоре је било у недељу, сада се проширило до куће", каже  Јагода Петровић из Радовнице код Трговишта.

Председник Општине Трговиште Ненад Крстић каже да је у току евакуација старијих особа, јер ту углавном живе стари и болесни.

"Треба им прва заштита јер се тешко дише, доста је дима и у објектима који нису угрожени ватром може да дође до тровања", каже Крстић.

У Трговишту пожар гасе хеликоптери МУП-а 

У околини Врања, на подручју Честелина, ватром је захваћено 13 квадратних километара. У помоћ локалним ватрогасцима, као и у Трговишту, помоћ је стигла од колега из других градова. Пожар гасе и хеликоптери МУП-а Србије.

"Тешко се пробијамо до пожара, не може да се види коју је површину захватио, ноћу не може да се види, а ту су нам пријатељи ватрогасци из Новог Сада", каже Драган Јовановић, члан Штаба за ванредне ситуације.

Ватра је угашена на планини Видојевици, у близини Прокупља где је горело ниско растиње и део шуме. Пожар је заустављен и на подручију Лесковца и Бојника где су горели стрњика и ниско растиње.

Српско-руски центар помаже, чека се "иљушин"

Из Српско-руског хуманитарног центра поручују да су укључени у активности од избијања пожара на Старој планини. Спремни су да наставе да помажу.

"Центар је спреман да координира и садејствује у ангажовању авијације Министарства за ванредне ситуације Русије према утврђеној процедури Влада Руске Федерације и Републике Србије", кажу из Српско-руског хуманитарног центра. 

Због неприступачног терена и ветра који мења правац, што отежава гашење пожара на Старој планини, руском Министарству за ванредне ситуације већ је упућена молба за ангажовање авиона "иљушин 76".

"Очекујем да у наредних пар дана летелица буде овде и то би значајно растеретило рад људи на терену, с обзиром на то да је реч о авиону који носи 42 тоне воде и може да дејствује на најнеприступачнијим деловима Старе планине", рекао је Марић.

Ни на Старој планини ни у Пчињском оркугу, где су активна четири пожара, нису била угрожена насељена места и током дана није било опасности по живот људи.


#   Стара планина   пожар   Предраг Марић   Дојкинци   Драган Јовановић   сектор за ванредне ситуације   Ненад Крстић   Топли До
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима