Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

U iščekivanju kiše: Ne jenjavaju požari na jugoistoku zemlje, evakuisane tri osobe

rssBookmark and Share

Stara planina 30.10.2019. RTS, Južna Srbija Info

U Srbiji požari i dalje bukte u nepristupačnim predelima Stare planine, kao i kod Trgovišta, Vranja, Prokuplja i Bosilegrada. Na Staroj planini vatra gori od nedelje, a oko 130 vatrogasaca i policajci iz cele Srbije, na izuzetno nepristupačnom terenu pokušavaju da je ugase. Gase i meštani i šumari, a kiša koja bi mogla da pomogne ne očekuje se pre srede uveče.

Foto: RTS
Foto: RTS

U planinskom delu opštine Bosilegrad kao i u delu opštine Trgovište, gde je vatra zahvatila oko 500 hektara niskog rastinja i drveća, na snazi je vanredna situacija. Tri osobe su preventivno evakuisane. 

"Dva-tri dana nikako se ne živi, sedam dana kako je požar došao iz Bosilegrada, najgore je bilo u nedelju, sada se proširilo do kuće", kaže  Jagoda Petrović iz Radovnice kod Trgovišta.

Predsednik Opštine Trgovište Nenad Krstić kaže da je u toku evakuacija starijih osoba, jer tu uglavnom žive stari i bolesni.

"Treba im prva zaštita jer se teško diše, dosta je dima i u objektima koji nisu ugroženi vatrom može da dođe do trovanja", kaže Krstić.

U Trgovištu požar gase helikopteri MUP-a 

U okolini Vranja, na području Čestelina, vatrom je zahvaćeno 13 kvadratnih kilometara. U pomoć lokalnim vatrogascima, kao i u Trgovištu, pomoć je stigla od kolega iz drugih gradova. Požar gase i helikopteri MUP-a Srbije.

"Teško se probijamo do požara, ne može da se vidi koju je površinu zahvatio, noću ne može da se vidi, a tu su nam prijatelji vatrogasci iz Novog Sada", kaže Dragan Jovanović, član Štaba za vanredne situacije.

Vatra je ugašena na planini Vidojevici, u blizini Prokuplja gde je gorelo nisko rastinje i deo šume. Požar je zaustavljen i na područiju Leskovca i Bojnika gde su goreli strnjika i nisko rastinje.

Srpsko-ruski centar pomaže, čeka se "iljušin"

Iz Srpsko-ruskog humanitarnog centra poručuju da su uključeni u aktivnosti od izbijanja požara na Staroj planini. Spremni su da nastave da pomažu.

"Centar je spreman da koordinira i sadejstvuje u angažovanju avijacije Ministarstva za vanredne situacije Rusije prema utvrđenoj proceduri Vlada Ruske Federacije i Republike Srbije", kažu iz Srpsko-ruskog humanitarnog centra. 

Zbog nepristupačnog terena i vetra koji menja pravac, što otežava gašenje požara na Staroj planini, ruskom Ministarstvu za vanredne situacije već je upućena molba za angažovanje aviona "iljušin 76".

"Očekujem da u narednih par dana letelica bude ovde i to bi značajno rasteretilo rad ljudi na terenu, s obzirom na to da je reč o avionu koji nosi 42 tone vode i može da dejstvuje na najnepristupačnijim delovima Stare planine", rekao je Marić.

Ni na Staroj planini ni u Pčinjskom orkugu, gde su aktivna četiri požara, nisu bila ugrožena naseljena mesta i tokom dana nije bilo opasnosti po život ljudi.

Komentara: 0


#   Stara planina   požar   Predrag Marić   Dojkinci   sektor za vanredne situacije   Nenad Krstić   Topli Do
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima