Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Војни лекар из Ниша претио испред Министарства одбране да ће да се спали

rssBookmark and Share

Београд 01.07.2016. Блиц, Јужна Србија Инфо

Испред зграде Министарства одбране данас се одигравала драма, јер мајор Данило Младеновић из Ниша, претио да ће да се спали у знак протеста, пише Блиц.

Фото: Д.К. / РАС Србија Мајор Данило Младеновић седи испред зграде Министарства одбране
Фото: Д.К. / РАС Србија Мајор Данило Младеновић седи испред зграде Министарства одбране

Како Блиц пише, мајор Младеновић војни лекар из Ниша незадовољан је што након више покушаја није унапређен у виши чин. Он са кантом бензина седи испред Министарства од 14 сати.

Како је Младеновић рекао новинарима, он је на овај начин протестовао зато што је од 2011. године желео да буде начелник одељења физијатрије Нишке болнице што му није било омогућено.

Психолози и преговарачи су разговарали с њим, док је војска обезбеђивала место.

Како је испричао новинарима, мајор је желео место начелника, а како каже, обструисали су га из министарства и враћали га на нижи чин.

Он додаје и да се жалио на суду и добио али да се није поступило по пресудама те да 121. дан није постављен.

Истиче и да је пре три дана на истом месту протестовао глађу, али да су га одвели на ВМА.

- Остајем овде до даљнег и немам намеру да одем. Овде сам да браним част српског официра - истакао је Младеновић и додао да чека пријем код министра одбране Зорана Ђорђевића.

Министарство одбране: Непоштовање професије и униформе

Поводом протеста мајора Данила Младеновића огласило се Министарство одбране које је навело да уз "максимално уважавање сваког појединачног случаја, министарство и Војска Србије жале за сваким нарушавањем угледа и достојанства војничке професије и униформе".

Додаје се да је Младеновић првобитно поднео захтев да буде постављен на формацијско место потпуковника у Одељењу за инфективне болести ВБ Ниш.

"Реч је о месту начелника Одељења - лекара специјалисте инфективних болести. Постављење физијатра на формацијско место инфектолога са стручне стране не може бити оправдано ниједним разлогом с обзиром на то да те две специјалности немају никаквих заједничких тачака. Посебно се мора узети у обзир и чињеница да је реч о месту начелника Одељења за инфективне болести, који поред редовног ангажовања треба да организује, контролише и буде одговоран за рад те службе у ВБ Ниш", саопштило је министарство.

Како се тврди, с мајором Младеновићем је разговарано "десетину пута, почев од управника ВБ Ниш, преко начелника Управе за војне здравство МО, па све до Кабинета министра одбране и министра одбране лично".

"Уз сву добру вољу претпостављених старешина да га по нормативно-правној регулативи поставе на место адекватно чину и струци, а то је место мајора физијатра, др Младеновић мењао је своје захтеве. Према последњем захтеву, Младеновић тражи да буде постављен на место потпуковника физијатра, на начин који није својствен официру Војске Србије и припаднику Министарства одбране, који носи униформу", наводи се у саопштењу министарства.

Како се наводи у саопштењу, историја овог случаја датира још од 2012. године, у којој су сем претпостављених старешина и правника, укључени и психолози и психијатри, који су такође разговарали са њим.

Више на: blic.rs


#   Београд     здравство   Војна болница Ниш   Министарство одбране   историја   Ана Ђорђевић   војни лекари   Војска Србије   инфективне болести   Данило Младеновић
@mo_i_vs @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима