Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Vojni lekar iz Niša pretio ispred Ministarstva odbrane da će da se spali

rssBookmark and Share

Beograd 01.07.2016. Blic, Južna Srbija Info

Ispred zgrade Ministarstva odbrane danas se odigravala drama, jer major Danilo Mladenović iz Niša, pretio da će da se spali u znak protesta, piše Blic.

Foto: D.K. / RAS Srbija Major Danilo Mladenović sedi ispred zgrade Ministarstva odbrane
Foto: D.K. / RAS Srbija Major Danilo Mladenović sedi ispred zgrade Ministarstva odbrane

Kako Blic piše, major Mladenović vojni lekar iz Niša nezadovoljan je što nakon više pokušaja nije unapređen u viši čin. On sa kantom benzina sedi ispred Ministarstva od 14 sati.

Kako je Mladenović rekao novinarima, on je na ovaj način protestovao zato što je od 2011. godine želeo da bude načelnik odeljenja fizijatrije Niške bolnice što mu nije bilo omogućeno.

Psiholozi i pregovarači su razgovarali s njim, dok je vojska obezbeđivala mesto.

Kako je ispričao novinarima, major je želeo mesto načelnika, a kako kaže, obstruisali su ga iz ministarstva i vraćali ga na niži čin.

On dodaje i da se žalio na sudu i dobio ali da se nije postupilo po presudama te da 121. dan nije postavljen.

Ističe i da je pre tri dana na istom mestu protestovao glađu, ali da su ga odveli na VMA.

- Ostajem ovde do daljneg i nemam nameru da odem. Ovde sam da branim čast srpskog oficira - istakao je Mladenović i dodao da čeka prijem kod ministra odbrane Zorana Đorđevića.

Ministarstvo odbrane: Nepoštovanje profesije i uniforme

Povodom protesta majora Danila Mladenovića oglasilo se Ministarstvo odbrane koje je navelo da uz "maksimalno uvažavanje svakog pojedinačnog slučaja, ministarstvo i Vojska Srbije žale za svakim narušavanjem ugleda i dostojanstva vojničke profesije i uniforme".

Dodaje se da je Mladenović prvobitno podneo zahtev da bude postavljen na formacijsko mesto potpukovnika u Odeljenju za infektivne bolesti VB Niš.

"Reč je o mestu načelnika Odeljenja - lekara specijaliste infektivnih bolesti. Postavljenje fizijatra na formacijsko mesto infektologa sa stručne strane ne može biti opravdano nijednim razlogom s obzirom na to da te dve specijalnosti nemaju nikakvih zajedničkih tačaka. Posebno se mora uzeti u obzir i činjenica da je reč o mestu načelnika Odeljenja za infektivne bolesti, koji pored redovnog angažovanja treba da organizuje, kontroliše i bude odgovoran za rad te službe u VB Niš", saopštilo je ministarstvo.

Kako se tvrdi, s majorom Mladenovićem je razgovarano "desetinu puta, počev od upravnika VB Niš, preko načelnika Uprave za vojne zdravstvo MO, pa sve do Kabineta ministra odbrane i ministra odbrane lično".

"Uz svu dobru volju pretpostavljenih starešina da ga po normativno-pravnoj regulativi postave na mesto adekvatno činu i struci, a to je mesto majora fizijatra, dr Mladenović menjao je svoje zahteve. Prema poslednjem zahtevu, Mladenović traži da bude postavljen na mesto potpukovnika fizijatra, na način koji nije svojstven oficiru Vojske Srbije i pripadniku Ministarstva odbrane, koji nosi uniformu", navodi se u saopštenju ministarstva.

Kako se navodi u saopštenju, istorija ovog slučaja datira još od 2012. godine, u kojoj su sem pretpostavljenih starešina i pravnika, uključeni i psiholozi i psihijatri, koji su takođe razgovarali sa njim.

Više na: blic.rs


#   Beograd     zdravstvo   Vojna bolnica Niš   Ministarstvo odbrane   istorija   Ana Đorđević   vojni lekari   Vojska Srbije   infektivne bolesti   Danilo Mladenović
@mo_i_vs @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima