Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

И Врање добија излаз на море

rssBookmark and Share

Врање 26.09.2012. Izvor : Press

Четири хектара Градоначелници градова побратима договорили се да Врање поклони Кавали парцелу од четири хектара поред Коридора 10, док би Врањанци изградили одмаралиште на обали Егејског мора.

И Врање добија излаз на море

Мала и средња предузећа са југа Србије, подручја Краљева и Војводине први пут су заједно представила наше производе грчким купцима на Међународном сајму Еxпо у Кавали. Успешан наступ српских фирми завршен је договором градова побратима Врања и Кавале.

Град Врање би Кавали дао парцелу поред Коридора 10, где би грчке фирме могле да изграде индустријску зону, а заузврат би Врањанци у Кавали изградили одмаралиште на обали Егејског мора.

На Еxпо сајму у Кавали учествовало је 85 фирми из Грчке, Турске, Бугарске, Румуније, Украјине и Србије. На српском штанду посетиоци су могли да пробају и купе лесковачки ајвар, џемове и ракију. Кондиторске производе од врањских фирми, воћне ракије и вина.

-Ожењен сам Српкињом, Божицом, али она не уме да направи тако добар ајвар као што то раде Лесковчани и Врањанци. Како сам пре 20 година студирао у Врању, знам за ваше специјалитете и ево већ пета година како постоји овај сајам на који долазим само због вашег штанда јер ту налазим храну коју сам јео док сам проводио студентске дане. Само да још мало ударите рекламу и, верујте, многи Грци би куповали вашу ракију, ајвар, пинџур, мармеладе, а да не причам о намештају или нешто друго - објашњава на српско-грчком Александрос Вретос из Неа Ираклице код Кавале, док у картонске кутије пакује тегле и шљивовицу.

Имамо шта да понудимо

Поред лесковачких малих и средњих предузећа, запажен наступ су имали и предузетници из Врања. Градоначелник Врања Зоран Антић сматра да предузећа са југа Србије имају производе који су интересантни за грчке купце, а посебно становницима у регији Кавале и острва Тасос.

- Све је одлично, али увек се изнервирам колико бисмо могли да продамо само да имамо мало бољи маркетинг и амбалажу. Ако то успемо у наредних годину дана да побољшамо, гарантујем да ћемо у регији Кавале продавати за више милиона евра кондиторске и пољопривредне производе - тврди градоначелник Антић.

Кавала и Врање су од пре три године братимљени градови. Градоначелник Антић понудио је да Врање и Кавала размене четири хектара земљишта.

„Размена" територија

- Град Врање би Кавали дао парцелу поред Коридора 10 где би грчке фирме могле да изграде индустријску зону, а заузврат би Врањанци у Кавали изградили одмаралиште - рекао је Антић.

- Предлог је веома занимљив. Ми знамо да Србија може без царине да извози у Русију и ако би наши бизнисмени направили погоне у зони код Врања имали би повољне цене за руско тржиште. Наше комшије из Керамотија су већ то урадиле са Јагодином, када су размениле два хектара, а ми ћемо разменити два пута више - рекао је градоначелник Кавале Константинос Симитсис.

На сајму први пут је и Привредна комора Војводине заједно са предузетницима са југа одржала презентацију.


#   Врање   Зоран Антић   Привредна комора   Град Врање   мала и средња предузећа
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима