Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

I Vranje dobija izlaz na more

rssBookmark and Share

Vranje 26.09.2012. Izvor : Press

Četiri hektara Gradonačelnici gradova pobratima dogovorili se da Vranje pokloni Kavali parcelu od četiri hektara pored Koridora 10, dok bi Vranjanci izgradili odmaralište na obali Egejskog mora.

I Vranje dobija izlaz na more

Mala i srednja preduzeća sa juga Srbije, područja Kraljeva i Vojvodine prvi put su zajedno predstavila naše proizvode grčkim kupcima na Međunarodnom sajmu Expo u Kavali. Uspešan nastup srpskih firmi završen je dogovorom gradova pobratima Vranja i Kavale.

Grad Vranje bi Kavali dao parcelu pored Koridora 10, gde bi grčke firme mogle da izgrade industrijsku zonu, a zauzvrat bi Vranjanci u Kavali izgradili odmaralište na obali Egejskog mora.

Na Expo sajmu u Kavali učestvovalo je 85 firmi iz Grčke, Turske, Bugarske, Rumunije, Ukrajine i Srbije. Na srpskom štandu posetioci su mogli da probaju i kupe leskovački ajvar, džemove i rakiju. Konditorske proizvode od vranjskih firmi, voćne rakije i vina.

-Oženjen sam Srpkinjom, Božicom, ali ona ne ume da napravi tako dobar ajvar kao što to rade Leskovčani i Vranjanci. Kako sam pre 20 godina studirao u Vranju, znam za vaše specijalitete i evo već peta godina kako postoji ovaj sajam na koji dolazim samo zbog vašeg štanda jer tu nalazim hranu koju sam jeo dok sam provodio studentske dane. Samo da još malo udarite reklamu i, verujte, mnogi Grci bi kupovali vašu rakiju, ajvar, pindžur, marmelade, a da ne pričam o nameštaju ili nešto drugo - objašnjava na srpsko-grčkom Aleksandros Vretos iz Nea Iraklice kod Kavale, dok u kartonske kutije pakuje tegle i šljivovicu.

Imamo šta da ponudimo

Pored leskovačkih malih i srednjih preduzeća, zapažen nastup su imali i preduzetnici iz Vranja. Gradonačelnik Vranja Zoran Antić smatra da preduzeća sa juga Srbije imaju proizvode koji su interesantni za grčke kupce, a posebno stanovnicima u regiji Kavale i ostrva Tasos.

- Sve je odlično, ali uvek se iznerviram koliko bismo mogli da prodamo samo da imamo malo bolji marketing i ambalažu. Ako to uspemo u narednih godinu dana da poboljšamo, garantujem da ćemo u regiji Kavale prodavati za više miliona evra konditorske i poljoprivredne proizvode - tvrdi gradonačelnik Antić.

Kavala i Vranje su od pre tri godine bratimljeni gradovi. Gradonačelnik Antić ponudio je da Vranje i Kavala razmene četiri hektara zemljišta.

„Razmena" teritorija

- Grad Vranje bi Kavali dao parcelu pored Koridora 10 gde bi grčke firme mogle da izgrade industrijsku zonu, a zauzvrat bi Vranjanci u Kavali izgradili odmaralište - rekao je Antić.

- Predlog je veoma zanimljiv. Mi znamo da Srbija može bez carine da izvozi u Rusiju i ako bi naši biznismeni napravili pogone u zoni kod Vranja imali bi povoljne cene za rusko tržište. Naše komšije iz Keramotija su već to uradile sa Jagodinom, kada su razmenile dva hektara, a mi ćemo razmeniti dva puta više - rekao je gradonačelnik Kavale Konstantinos Simitsis.

Na sajmu prvi put je i Privredna komora Vojvodine zajedno sa preduzetnicima sa juga održala prezentaciju.


#   Vranje   Zoran Antić   Privredna komora   Grad Vranje   mala i srednja preduzeća
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima