Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Казна за изазивање пожара до 50 000 динара

rssBookmark and Share

Прокупље 09.07.2014. ЈужнаСрбија.Инфо

У летњим месецима повећана је опасност од пожара на отвореном, а најчешћи узроци су људски немар и високе температуре.

Казна за изазивање пожара до 50 000 динара

У циљу  заштите од шумских пожара и пожара на отвореном простору, припадници Одељења за ванредне ситуације у Прокупљу одржали су састанке са представницима месних заједница и секретарима стручних служби  МЗ, на којима су  презентоване превентивне и оперативне мере заштите .

 Састанци су одржани током јуна месеца у Прокупљу, Куршумлији и Блацу, у сарадњи са представницима „Србијашуме“, Одељења за пољопривреду и Министарства за пољопривреду, водопривреду и шумарство,на којима су стручњаци из ових области говорили о стању заштите од пожара , са акцентом на контроли, надзору и учешћу месних заједница и локалног становништва у спровођењу мера заштите.

Из Одељења за ванредне ситуације у Прокупљу истичу да је неопходно да у периоду повећене опасности од пожара, када су екстремно високе температуре,  у  заштити учествују сви, почев од представника месних заједница који ће у директном контакту са становништвом  утицати на спровођење превентивних мера заштите.

Посебну пажњу треба обратити на места  на којима су могући пожари у летњим месецима, а то су неуређене  ливаде, дивље депоније, воћњаци, шуме и житна поља.

Према подацима Одељења за ванредне ситуације у Прокупљу, током прошлог лета на територији Топличког округа забележено је  200 пожара на отвореном простору ,  у којима је захваћено око 800 хектара површине. Од тог броја, на територији општине Прокупље било је око 100 пожара , 2 лица су задобила повреде од пожара на отвореном, док није било смртно страдалих.

Једна од превентивних мера заштите  су и плакати који су постављени на видна и прометна места у свим општинама, насељима и месним заједницама, који упозоравају становнике на опасност од настанка и ширења пожара Забрањено је спаљивање стрних усева,, смећа и биљних остатака на отвореном простору, а за непоштовање забране , законом о заштити од пожара прописане су новчане казне у износу до 50.000 динара.

Коментара: 0


#   Прокупље   Куршумлија   Блаце   пожар   дeмократија   казне   упозорење   новчане казне
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима