Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Kazna za izazivanje požara do 50 000 dinara

rssBookmark and Share

Prokuplje 09.07.2014. JužnaSrbija.Info

U letnjim mesecima povećana je opasnost od požara na otvorenom, a najčešći uzroci su ljudski nemar i visoke temperature.

Kazna za izazivanje požara do 50 000 dinara

U cilju  zaštite od šumskih požara i požara na otvorenom prostoru, pripadnici Odeljenja za vanredne situacije u Prokuplju održali su sastanke sa predstavnicima mesnih zajednica i sekretarima stručnih službi  MZ, na kojima su  prezentovane preventivne i operativne mere zaštite .

 Sastanci su održani tokom juna meseca u Prokuplju, Kuršumliji i Blacu, u saradnji sa predstavnicima „Srbijašume“, Odeljenja za poljoprivredu i Ministarstva za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo,na kojima su stručnjaci iz ovih oblasti govorili o stanju zaštite od požara , sa akcentom na kontroli, nadzoru i učešću mesnih zajednica i lokalnog stanovništva u sprovođenju mera zaštite.

Iz Odeljenja za vanredne situacije u Prokuplju ističu da je neophodno da u periodu povećene opasnosti od požara, kada su ekstremno visoke temperature,  u  zaštiti učestvuju svi, počev od predstavnika mesnih zajednica koji će u direktnom kontaktu sa stanovništvom  uticati na sprovođenje preventivnih mera zaštite.

Posebnu pažnju treba obratiti na mesta  na kojima su mogući požari u letnjim mesecima, a to su neuređene  livade, divlje deponije, voćnjaci, šume i žitna polja.

Prema podacima Odeljenja za vanredne situacije u Prokuplju, tokom prošlog leta na teritoriji Topličkog okruga zabeleženo je  200 požara na otvorenom prostoru ,  u kojima je zahvaćeno oko 800 hektara površine. Od tog broja, na teritoriji opštine Prokuplje bilo je oko 100 požara , 2 lica su zadobila povrede od požara na otvorenom, dok nije bilo smrtno stradalih.

Jedna od preventivnih mera zaštite  su i plakati koji su postavljeni na vidna i prometna mesta u svim opštinama, naseljima i mesnim zajednicama, koji upozoravaju stanovnike na opasnost od nastanka i širenja požara Zabranjeno je spaljivanje strnih useva,, smeća i biljnih ostataka na otvorenom prostoru, a za nepoštovanje zabrane , zakonom o zaštiti od požara propisane su novčane kazne u iznosu do 50.000 dinara.

Komentara: 0


#   Prokuplje   Kuršumlija   Blace   požar   demokratija   kazne   upozorenje   novčane kazne
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima