Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Клиници за васкуларну хирургију 15 милиона

rssBookmark and Share

Стара планина 18.07.2014. Новости

Како су одборници Скупштине града одлучили да „препакују“ средства из локалног буџета

Клиници за васкуларну хирургију 15 милиона

Једна од кључних одлука, која је међу тридесетак тачака дневног реда донета у уторак на, 25. седници локалног парламента, предвиђа да се из градске касе издвоји 15 милиона динара за уређење партерног простора око Клинике за васкуларну хирургију.

Како је објаснио председник Скупштине, проф. др Миле Илић, то је био услов да Кардиохирургија коначно добије одређене дозволе и врло брзо почне са радом, с обзиром на то да је од виталног значаја не само за Ниш, већ и за овај део Србије којем гравитира око два и по милиона становника.

- Клиника за васкуларну хирургију заједнички је пројекат Владе Србије и Града Ниша, који је и до сада улагао значајна средства. Ових 15 милиона динара издвојили смо са друге две позиције, јер је сасвим извесно да ти пројекти не би били реализовани до краја године, јер немају неопходне пројектне планове и дозволе, па би поменути износ једноставно остао неутрошен - истакао је градоначелник, проф. др Зоран Перишић, одговарајући на примедбу шефа одборничке групе УРС, Бранислава Јовановића, који се заложио за то да поменута средства не издваја град, већ да их тражи из републичке касе.

Иначе, изградња клинике почела је још 2010. и - по тадашњим најавама - требало је да проради за две године. Тренутно су изградња и опремање у завршној фази, од ресорног министарства очекује се да ускоро одобри план кадрова, а у међувремену се неколико лекара налази на супспецијализацији, па би све требало да буде спремно за старт најкасније до краја ове године.

 

Радио-клуб обезбедио фреквенције за помоћ

Радио-клуб из Пирота обезбедио је посебне фреквенције на које ће за помоћ моћи да се обрате сви заљубљеници у природу и планинари на Старој планини а којима је из било ког разлога хитно потребна помоћ

Према речима радиоаматера Бојана Божића, због великог броја прелепих водопада и многобројних природних лепота ову планину посећује све већи број заљубљеника у природу, планинара и авантуриста а Стара планина нема спасилачку службу која борави стално на планини и која би одмах могла да реагује у случају повређивања и неких ванредних ситуција.

"Због тога смо одлучили да свима на располагање ставимо фреквенције, с обзиром да је Стара планина слабо покривена сигналом мобилне телефоније па је ово једини начин комуникације и слања позива за помоћ. Фреквенције и репетитори на које могу да се шаљу позиви за помоћ су следеће: репетитор Р4 на Црном врху изнад Пирота: (схифт -600)

145.700MHz, Парот (папагај) репетитор на Басарском камену: (С19)145.475MHz, Cros банд репетитор на Шљивовицком вису западно од Пирота:UHF (shift -5 МХз) 437.525MHz, VHF (симплекс 17) 145.525MHz.

Неко од наших чланова је увек приправан да прими позив за помоћ и проследи га надлежним институцијама", каже за Божић.

Пиротски радиоаматери су се посебно истакли током последњих катастрофалних поплава када су све своје ресурсе ставили на располагање спасиоцима на терену, а учествују и у бројним потрагама за несталим особама на Старој планини и сличним акцијама.


#   Клинички центар Ниш   Стара планина   скупштина   Миле Илић   Зоран Перишић   одборници   Клиника за васкуларну хирургију
@ProfdrPerisic @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима