Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Командант нишких жандарма "платио" пребијање Вучића

rssBookmark and Share

12.10.2014. Новости

Пуковник Сенад Коштић (50), који је у петак разрешен дужности команданта нишког одреда Жандармерије због инцидента у коме је пребијен Андреј Вучић, брат премијера Србије, без коментара је прихватио оваку одлуку својих претпостављених.

Командант нишких жандарма "платио" пребијање Вучића

А пре неколико дана, у писму команданту Жандармерије Миленку Божовићу написао да је у сваком тренутку спреман да се повуче са чела одреда Жандармерије у Нишу и да буде распоређен на другу дужност "уколико се мисли да је крив, или ако неко цео одред сматра кривим".

Занимљиво је да је Коштић још 2011. године надлежнима упутио захтев за смену и распоређивање на место саветника.

Многи тврде да је овај његово потез уследио само два дана после избијања секс скандала у нишком одреду, у ком је главни протагониста био управо први човек ове јединице.

"Распоређивање тражим због премора у раду, као и због тога што сам испунио један од услова за пензионисање", написао је Коштић.

"Сматрам да ћу као саветник дати већи допринос у раду Одреда".

Против команданта нишког одреда Жандармерије тада је покренут дисциплински поступак, а кажњен је тромесечним смањењем плате од 40 одсто.

На терет му се стављало злоупотреба положаја, принуда на обљубу и злостављање или мобинг над колегиницом.

Коштић је 2011. неколико месеци упорно слао СМС поруке полицајки Т. М. (34), тражећи да с њим има интимне односе, а заузврат би јој средио премештај на друго радно место с већом платом. Он је чак и написао предлог за њен премештај.

Међутим, Т. М. више није могла да трпи притисак Коштића на "дискретну везу" и учестале позиве "на кафу". Пријавила је Коштића, који је тврдио да му је цела ова афера намештена.

Пуковник Коштић је постао припадник Жандармерије 2003. године, када је нишки одред дошао из чувене 63. падобранске бригаде.

Потом је постао заменик команданта, а за првог човек одреда у Нишу је именован 2009. када је тадашњи командант Братислав Дикић постављен на чело српске жандармерије.

"Као падобранац, прошао је сва ратишта и остао веран својој специјалној војној јединици и држави Србији", веле бивши припадници 63. падобранске бригаде.

"Био је прави професионалац, частан и поштен".

Током сукоба на југу Србије, 2001. године, Коштић је био командант борбене групе нишких падобранаца, када је такође исказао професионализам војника специјалца.

Зато га бивши припадници 63. бригаде и даље изузетно цене и поштују. Коштић је написао и књигу, приручник за бацање ножа, у чему је био изузетно вешт.

Са припадницима нишког одреда Жандармерије, Коштић је минулих година био редовно ангажован у Копненој зони безбедности, где су непроходним теренима дуж административне линије са Косметом, спречавали и покушаје илегалног уласка у Србију шверцера робе, разних емиграната, али и наоружаних терористичких група.

После разрешење Сенада Коштића, како сазнају Новости, нишким одредом ће руководити његов заменик Дејан Бранковић, док се не постави нови командант.

Дисциплински поступак

Жандарми Предраг Митровић, Раде Матић, Предраг Ћирковић, Далибор Ђорђевић и Драган Савић, против којих су у петак поднете кривичне пријаве, суспендовани су одмах после београдског инцидента.

Против њих је покренут дисциплински поступак за утврђивање да ли су прекорачили своја овлашћења приликом интервенције на раскрсници улица Светозара Марковића и Бирчанинове, у близини Славије.

Усмена расправа дисциплинског поступка још није заказана.

Паљење амбасада

Братислав Дикић, сада бивши командант Жандармерије, током 2011. и 2012. године МУП-у и Дирекцији полиције упутио захтеве за смену Коштића.

И то због секс скандала у нишком одреду, паљења амбасада у Београду 2008. и пребијања Ранка Панића (41) у Београду током протестног митинга СРС због хапшења Радована Караџића, који је преминуо неколико дана касније.


#   туча   жандармерија   Братислав Дикић   смена   Андреј Вучић   Сенад Коштић   секс скандал   дисциплински поступак   Предраг Митровић   Драган Савић   Далибор Ђорђевић   Раде Матић   кривичне пријаве   нишки одред   радно место
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима