Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Komandant niških žandarma "platio" prebijanje Vučića

rssBookmark and Share

12.10.2014. Novosti

Pukovnik Senad Koštić (50), koji je u petak razrešen dužnosti komandanta niškog odreda Žandarmerije zbog incidenta u kome je prebijen Andrej Vučić, brat premijera Srbije, bez komentara je prihvatio ovaku odluku svojih pretpostavljenih.

Komandant niških žandarma "platio" prebijanje Vučića

A pre nekoliko dana, u pismu komandantu Žandarmerije Milenku Božoviću napisao da je u svakom trenutku spreman da se povuče sa čela odreda Žandarmerije u Nišu i da bude raspoređen na drugu dužnost "ukoliko se misli da je kriv, ili ako neko ceo odred smatra krivim".

Zanimljivo je da je Koštić još 2011. godine nadležnima uputio zahtev za smenu i raspoređivanje na mesto savetnika.

Mnogi tvrde da je ovaj njegovo potez usledio samo dva dana posle izbijanja seks skandala u niškom odredu, u kom je glavni protagonista bio upravo prvi čovek ove jedinice.

"Raspoređivanje tražim zbog premora u radu, kao i zbog toga što sam ispunio jedan od uslova za penzionisanje", napisao je Koštić.

"Smatram da ću kao savetnik dati veći doprinos u radu Odreda".

Protiv komandanta niškog odreda Žandarmerije tada je pokrenut disciplinski postupak, a kažnjen je tromesečnim smanjenjem plate od 40 odsto.

Na teret mu se stavljalo zloupotreba položaja, prinuda na obljubu i zlostavljanje ili mobing nad koleginicom.

Koštić je 2011. nekoliko meseci uporno slao SMS poruke policajki T. M. (34), tražeći da s njim ima intimne odnose, a zauzvrat bi joj sredio premeštaj na drugo radno mesto s većom platom. On je čak i napisao predlog za njen premeštaj.

Međutim, T. M. više nije mogla da trpi pritisak Koštića na "diskretnu vezu" i učestale pozive "na kafu". Prijavila je Koštića, koji je tvrdio da mu je cela ova afera nameštena.

Pukovnik Koštić je postao pripadnik Žandarmerije 2003. godine, kada je niški odred došao iz čuvene 63. padobranske brigade.

Potom je postao zamenik komandanta, a za prvog čovek odreda u Nišu je imenovan 2009. kada je tadašnji komandant Bratislav Dikić postavljen na čelo srpske žandarmerije.

"Kao padobranac, prošao je sva ratišta i ostao veran svojoj specijalnoj vojnoj jedinici i državi Srbiji", vele bivši pripadnici 63. padobranske brigade.

"Bio je pravi profesionalac, častan i pošten".

Tokom sukoba na jugu Srbije, 2001. godine, Koštić je bio komandant borbene grupe niških padobranaca, kada je takođe iskazao profesionalizam vojnika specijalca.

Zato ga bivši pripadnici 63. brigade i dalje izuzetno cene i poštuju. Koštić je napisao i knjigu, priručnik za bacanje noža, u čemu je bio izuzetno vešt.

Sa pripadnicima niškog odreda Žandarmerije, Koštić je minulih godina bio redovno angažovan u Kopnenoj zoni bezbednosti, gde su neprohodnim terenima duž administrativne linije sa Kosmetom, sprečavali i pokušaje ilegalnog ulaska u Srbiju švercera robe, raznih emigranata, ali i naoružanih terorističkih grupa.

Posle razrešenje Senada Koštića, kako saznaju Novosti, niškim odredom će rukovoditi njegov zamenik Dejan Branković, dok se ne postavi novi komandant.

Disciplinski postupak

Žandarmi Predrag Mitrović, Rade Matić, Predrag Ćirković, Dalibor Đorđević i Dragan Savić, protiv kojih su u petak podnete krivične prijave, suspendovani su odmah posle beogradskog incidenta.

Protiv njih je pokrenut disciplinski postupak za utvrđivanje da li su prekoračili svoja ovlašćenja prilikom intervencije na raskrsnici ulica Svetozara Markovića i Birčaninove, u blizini Slavije.

Usmena rasprava disciplinskog postupka još nije zakazana.

Paljenje ambasada

Bratislav Dikić, sada bivši komandant Žandarmerije, tokom 2011. i 2012. godine MUP-u i Direkciji policije uputio zahteve za smenu Koštića.

I to zbog seks skandala u niškom odredu, paljenja ambasada u Beogradu 2008. i prebijanja Ranka Panića (41) u Beogradu tokom protestnog mitinga SRS zbog hapšenja Radovana Karadžića, koji je preminuo nekoliko dana kasnije.


#   tuča   žandarmerija   Bratislav Dikić   smena   Andrej Vučić   Senad Koštić   seks skandal   disciplinski postupak   Predrag Mitrović   Dragan Savić   Dalibor Đorđević   Rade Matić   krivične prijave   niški odred   radno mesto
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima