Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Креће директан воз од Београда до Косовске Митровице

Bookmark and Share

Београд 14.01.2017. Јужна србија Инфо

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Марко Ђурић испратио је данас са Главне железничке станице Београд први воз, који ће након 18 година директно ићи од Београда до Косовске Митровице.

Фото: Promo
Фото: Promo

Ђурић је у изјави за медије навео да воз никако не може бити првокација за Приштину, с обзиром на то да је украшен светском културном баштином која је на Унесковој листи.

Нови руски дизел моторни воз је украшен мотивима културног и духовног наслеђа Србије са Косова и Метохије, рекао је он и додао да је то продужетак постојеће линије од Краљева до Косовске Митровице, која постоји већ 10 година.

Он је упозорио на то да би свако заустављање тог воза на уласку у Косово и Метохију, што је затражила косовска министарка за дијалог Едита Тахири, представљало кршење људских права и слободе кретања грађана.

Ђурић је истакао да не види никакав проблем јер кроз централну Србију мирно пролазе десетине аутобуса и других превозних средстава албанских превозника са Космета, који немају никаквих проблема на том путу.

Воз је, како је поновио, превозно средство које иде од тачке А до тачке Б и треба да повеже људе и учини да сви буду ближе, а не да било кога дели и одваја.

Он је указао на то да је реч о некој врсти покретне изложбе, која је дело светски познатог аутора Андреја Васиљевића.

Према његовим речима, линија је успостављена на захтев многобројних грађана и студената који желе да буду много боље повезани са Београдом, Крагујевцем и другим местима у Шумадији и централној Србији, што је примарна улога воза.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију је изразио очекивање да ће студенти Универзитета у Приштини са седиштем у Косовској Митровици бити међу главним корисницима воза.

Он је исказао захвалност Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре на томе што је омогућило реализацију ове идеје, уз напомену да је реч о савременом возу, и првом који је у Србији у потпуности опремљен интернетом.

Ђурић је са новинарима путовао возом до Топчидера, на промотивној железничкој вожњи на релацији Београд – Косовска Митровица.

Пробна линија Београд – Косовска Митровица, коју је на иницијативу Канцеларије успоставило предузеће „Србија воз“ а.д., биће актуелна од 20. јануара до 26. фебруара, након чега ће бити донета одлука о томе да ли ће постати редовна линија. 

Возови ће полазити петком, у 10.40 часова, из Косовске Митровице, а из Београда недељом, у 8.30 часова.

Повратна карта од Београда до Косовске Митровице коштаће око 1.600 динара, док је цена просечне аутобуске повратне карте приближно 2.800 динара.


#   Београд   Куршумлија   Железнице Србије   Косовска Митровица   воз   студенти   Едита Тахири   Марко Ђурић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима