Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Момировић изразио наду у опоравак авиосаобраћаја, али и просперитет аеродрома у Нишу

rssBookmark and Share

Ниш 08.03.2021. Јужна Србија Инфо, Влада Србије

Упркос губицима услед пандемије коронавируса и забележеног пада путника од чак 93 одсто у јануару 2021. године у односу на јануар 2020. године, Момировић је изразио наду у опоравак авиосаобраћаја, али и просперитет аеродрома у Нишу.

Фото: Влада Србије
Фото: Влада Србије

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у Влади Републике Србије Томислав Момировић и градоначелница Ниша Драгана Сотировски разговарали су данас о улагањима у комуналну инфраструктуру и изградњи  регионалне депоније у оквиру пројекта ,,Чиста Србија''.

На састанку у Градској кући у Нишу је било речи и о измештању железничке пруге из центра града, неопходним санацијама локалних саобраћајница, току радова на изградњи станова за припаднике безбедности и о авиосаобраћају на Аеродрому "Константин Велики".

Саговорници су напоменули да се, упркос глобалној ситуацији са авиоиндустријом, ради на проширењу капацитета и на изградњи новог торња контроле лета.

Министар је, подсетивши на то да је овај аеродром пројектован 1986. године, рекао да је 2019. била најбоља година за ову ваздушну луку, јер је имала приближно 420 хиљада путника.

Он је најавио да у наредном периоду почиње надоградња нових 7.000 метара квадратних и адаптација постојећих 2.100 метара квадратних терминалне зграде Аеродрома, за шта је из буџета Републике издвојено 12 милиона евра.

Према његовим речима, зграда ће имати капацитет 1,5 милиона путника годишње и моћи ће да опслужи шест ваздухоплова истовремено.

Такође, како је најавио, у новембру  почињу радови и на изградњи торња аеродромске контроле летења Ниш, при чему је обезбеђено 450 милиона динара из државног буџета за израду пројектно-техничке документације, укључујући и студију изводљивости, као и средства неопходна за изградњу торња.

За развој ваздушног саобраћаја у 2021. години Влада је определила 4,2 милијарде динара, што је највећи износ до сада. Од тог износа 1,4 милијарде динара предвиђено је за "Константин Велики", прецизирао је министар.

Директор "Аеродрома Србије" Михајло Здравковић рекао је да су, поред константног обнављања опреме и нивоа квалитета, у току завршни радови на инсталацији додатних 720 метара система светлосног обележавања, чиме ће се услови слетања на аеродром побољшати, и са садашњих 800 смањити на 550 метара у условима смањене видљивости.

По завршетку обиласка аеродрома, Момировић и Сотировски су обишли локацију изградње станова за припаднике безбедности – комплекс ''Стеван Синђелић'', чији је завршетак планиран за октобар 2021. године.

Објекти у Нишу су пројектовани у две групације, А и Б. Објекат А се састоји од укупно 107 станова, а објекат Б од 83 стана. Укупно је 190 станова нето површине 11.309 метара квадратних.

Према извештају извођача радова и надзора, у току је стављање објеката под кров, а почело је  унутрашње сређивање, каблирање, постављање дрвенарије.

Сотировски је истакла да ће Град Ниш, након разминирања на поменутом делу градилишта, урадити све неопходне приступне саобраћајнице и недостајућу инфраструктуру.

Она је пренела да се ускоро очекује јавни позив за разминирање терена за другу локацију изградње станова за припаднике безбедности – "Ардија", где ће бити изграђена 2.024 стана.


#   Ниш   саобраћај   Драгана Сотировски   станови   аеродром Константин Велики   Министарство грађевинарства   Стеван Синђелић насеље   безбедносне снаге   Томислав Момировић
#GradonacelnicaN @NisAirport @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима