Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Momirović izrazio nadu u oporavak aviosaobraćaja, ali i prosperitet aerodroma u Nišu

rssBookmark and Share

Niš 08.03.2021. Južna Srbija Info, Vlada Srbije

Uprkos gubicima usled pandemije koronavirusa i zabeleženog pada putnika od čak 93 odsto u januaru 2021. godine u odnosu na januar 2020. godine, Momirović je izrazio nadu u oporavak aviosaobraćaja, ali i prosperitet aerodroma u Nišu.

Foto: Vlada Srbije
Foto: Vlada Srbije

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije Tomislav Momirović i gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski razgovarali su danas o ulaganjima u komunalnu infrastrukturu i izgradnji  regionalne deponije u okviru projekta ,,Čista Srbija''.

Na sastanku u Gradskoj kući u Nišu je bilo reči i o izmeštanju železničke pruge iz centra grada, neophodnim sanacijama lokalnih saobraćajnica, toku radova na izgradnji stanova za pripadnike bezbednosti i o aviosaobraćaju na Aerodromu "Konstantin Veliki".

Sagovornici su napomenuli da se, uprkos globalnoj situaciji sa avioindustrijom, radi na proširenju kapaciteta i na izgradnji novog tornja kontrole leta.

Ministar je, podsetivši na to da je ovaj aerodrom projektovan 1986. godine, rekao da je 2019. bila najbolja godina za ovu vazdušnu luku, jer je imala približno 420 hiljada putnika.

On je najavio da u narednom periodu počinje nadogradnja novih 7.000 metara kvadratnih i adaptacija postojećih 2.100 metara kvadratnih terminalne zgrade Aerodroma, za šta je iz budžeta Republike izdvojeno 12 miliona evra.

Prema njegovim rečima, zgrada će imati kapacitet 1,5 miliona putnika godišnje i moći će da opsluži šest vazduhoplova istovremeno.

Takođe, kako je najavio, u novembru  počinju radovi i na izgradnji tornja aerodromske kontrole letenja Niš, pri čemu je obezbeđeno 450 miliona dinara iz državnog budžeta za izradu projektno-tehničke dokumentacije, uključujući i studiju izvodljivosti, kao i sredstva neophodna za izgradnju tornja.

Za razvoj vazdušnog saobraćaja u 2021. godini Vlada je opredelila 4,2 milijarde dinara, što je najveći iznos do sada. Od tog iznosa 1,4 milijarde dinara predviđeno je za "Konstantin Veliki", precizirao je ministar.

Direktor "Aerodroma Srbije" Mihajlo Zdravković rekao je da su, pored konstantnog obnavljanja opreme i nivoa kvaliteta, u toku završni radovi na instalaciji dodatnih 720 metara sistema svetlosnog obeležavanja, čime će se uslovi sletanja na aerodrom poboljšati, i sa sadašnjih 800 smanjiti na 550 metara u uslovima smanjene vidljivosti.

Po završetku obilaska aerodroma, Momirović i Sotirovski su obišli lokaciju izgradnje stanova za pripadnike bezbednosti – kompleks ''Stevan Sinđelić'', čiji je završetak planiran za oktobar 2021. godine.

Objekti u Nišu su projektovani u dve grupacije, A i B. Objekat A se sastoji od ukupno 107 stanova, a objekat B od 83 stana. Ukupno je 190 stanova neto površine 11.309 metara kvadratnih.

Prema izveštaju izvođača radova i nadzora, u toku je stavljanje objekata pod krov, a počelo je  unutrašnje sređivanje, kabliranje, postavljanje drvenarije.

Sotirovski je istakla da će Grad Niš, nakon razminiranja na pomenutom delu gradilišta, uraditi sve neophodne pristupne saobraćajnice i nedostajuću infrastrukturu.

Ona je prenela da se uskoro očekuje javni poziv za razminiranje terena za drugu lokaciju izgradnje stanova za pripadnike bezbednosti – "Ardija", gde će biti izgrađena 2.024 stana.


#   Niš   saobraćaj   Dragana Sotirovski   stanovi   aerodrom Konstantin Veliki   Ministarstvo građevinarstva   Stevan Sinđelić naselje   bezbednosne snage   Tomislav Momirović
#GradonacelnicaN @NisAirport @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima