Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Мештани Мрамора блокирали пут

rssBookmark and Share

Ниш 15.06.2011. Извор: Данас (З. Миладиновић)

- Грађани нишког насеља Мрамор чије су куће угрожене клизиштем блокирали пут Ниш - Прокупље

- Тадићу и Дулићу, дођите

Мештани Мрамора блокирали пут

Ниш - Неколико десетина грађана нишког насеља Мрамор, чије су куће угрожене или потпуно уништене клизиштем на Мраморском брду, блокирало је јуче регионални пут Ниш - Прокупље, захтевајући да држава трајно реши њихов стамбени проблем. Блокада пута започела је 13. јуна, а незадовољни становници Мрамора најавили су могућност радикализације протеста.

- Пет година узалуд чекамо да се наш проблем реши. Господа из Београда не желе да клизиште на Мрамору прогласе елементарном непогодом како би избегли обавезу да нам пруже помоћ. Тражимо да неко из Републике дође овде, било председник Борис Тадићили неко од његових министара и да нам каже да ли може да нам помогне. Ако може, спремни смо да чекамо, а ако не може, затражићемо азил изван Србије - рекао је Небојша Стаменковић, један од учесника протеста.

Демонстранте је јуче обишао Милан Ђурђевић, председник Скупштине градске општине Палилула, на чијој је територији Мраморско брдо, који их је позвао да буду јединствени и активно учествују у разговорима са надлежним државним органима. Он је подсетио да градска општина Палилула и град Ниш у протекле три године интензивно раде на обезбеђењу трајног стамбеног решења. Преко Министарства за државну управу и локалну самоуправу за 15 најугроженијих породица прошле године плаћана је закупнина од стотинак евра месечно за приватне станова у које су морале да „избегну“. Клизиште је, међутим, поново прорадило, угрожен је све већи број породица и општина више није у стању да им изађе у сусрет. Неопходно је активно укључивање државе.

У писму министру за заштиту животне средине и просторно планирање Оливеру Дулићу 12 породица из Мрамора апелује да се њихово трајно збрињавање убрза како не би била изгубљена још једна година. Ако се то деси, „људима које је задесила велика невоља биће уништена свака вера у друштвену солидарност, државне институције и функционере“.

„Клизиште на Мраморском брду истерало нас је из кућа које смо израдили уз уредно прибављене грађевинске дозволе својим радом и парама. Пре три године нишка грађевинска инспекција је констатовала да су наше породичне стамбене зграде оштећене у толикој мери да је становање у њима веома ризично, чак опасно. Руководство града и општине неколико пута нас је уверавало да ће наш стамбени проблем бити трајно решен у релативно кратком року изградњом солидарне стамбене зграде или изградњом кућа, како је пре неколико година већучињено са десет угрожених породица из самог епицентра клизишта. Решавање проблема, међутим, још није ни почело“, наводи се, поред осталог, у писму, недавно достављеном Дулићу.

Клизиште у Мрамору је пре пар година, чак, „затворило“ пут Ниш - Мерошина. Предходни нишки градоначелник Смиљко Костићзахтевао је да суседна општина Мерошина учествује у надокнади штете угроженим мештанима због тога што је Мерошина, којој је до пре десетак година припадао и Мрамор, несметано издавала грађевинске дозволе за ово угрожено подручје. У општини Мерошина одбацили су овакав предлог, уз образложење да та општина од 1987. године „није издала ниједну грађевинску дозволу“. Те године београдски Геозавод званично је установио да земљиште у Мрамору клизи, мада је, по речима најстаријих мештана, оно „клизило одувек“.

На реду је држава

Град Ниш је обезбедио израду Студије о решавању клизишта у Мрамору. Такође је конкурисао код ресорног министарства са пројектом солидарне стамбене зграде за најугроженије житеље Мрамора, а одговор се ускоро очекује. Овакав проблем не може да реши само град већу то мора да се укључи држава, информација је коју су житељи Мрамора „добили у кабинету градоначелника Ниша Милоша Симоновића“.


#   Ниш   Мерошина   Милан ђурђевић   Борис Тадић   грађевинска инспекција   Смиљко Костић   градске општине   блокада пута   Градска општина   стамбене зграде
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима