Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Meštani Mramora blokirali put

rssBookmark and Share

Niš 15.06.2011. Izvor: Danas (Z. Miladinović)

- Građani niškog naselja Mramor čije su kuće ugrožene klizištem blokirali put Niš - Prokuplje

- Tadiću i Duliću, dođite

Meštani Mramora blokirali put

Niš - Nekoliko desetina građana niškog naselja Mramor, čije su kuće ugrožene ili potpuno uništene klizištem na Mramorskom brdu, blokiralo je juče regionalni put Niš - Prokuplje, zahtevajući da država trajno reši njihov stambeni problem. Blokada puta započela je 13. juna, a nezadovoljni stanovnici Mramora najavili su mogućnost radikalizacije protesta.

- Pet godina uzalud čekamo da se naš problem reši. Gospoda iz Beograda ne žele da klizište na Mramoru proglase elementarnom nepogodom kako bi izbegli obavezu da nam pruže pomoć. Tražimo da neko iz Republike dođe ovde, bilo predsednik Boris Tadićili neko od njegovih ministara i da nam kaže da li može da nam pomogne. Ako može, spremni smo da čekamo, a ako ne može, zatražićemo azil izvan Srbije - rekao je Nebojša Stamenković, jedan od učesnika protesta.

Demonstrante je juče obišao Milan Đurđević, predsednik Skupštine gradske opštine Palilula, na čijoj je teritoriji Mramorsko brdo, koji ih je pozvao da budu jedinstveni i aktivno učestvuju u razgovorima sa nadležnim državnim organima. On je podsetio da gradska opština Palilula i grad Niš u protekle tri godine intenzivno rade na obezbeđenju trajnog stambenog rešenja. Preko Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu za 15 najugroženijih porodica prošle godine plaćana je zakupnina od stotinak evra mesečno za privatne stanova u koje su morale da „izbegnu“. Klizište je, međutim, ponovo proradilo, ugrožen je sve veći broj porodica i opština više nije u stanju da im izađe u susret. Neophodno je aktivno uključivanje države.

U pismu ministru za zaštitu životne sredine i prostorno planiranje Oliveru Duliću 12 porodica iz Mramora apeluje da se njihovo trajno zbrinjavanje ubrza kako ne bi bila izgubljena još jedna godina. Ako se to desi, „ljudima koje je zadesila velika nevolja biće uništena svaka vera u društvenu solidarnost, državne institucije i funkcionere“.

„Klizište na Mramorskom brdu isteralo nas je iz kuća koje smo izradili uz uredno pribavljene građevinske dozvole svojim radom i parama. Pre tri godine niška građevinska inspekcija je konstatovala da su naše porodične stambene zgrade oštećene u tolikoj meri da je stanovanje u njima veoma rizično, čak opasno. Rukovodstvo grada i opštine nekoliko puta nas je uveravalo da će naš stambeni problem biti trajno rešen u relativno kratkom roku izgradnjom solidarne stambene zgrade ili izgradnjom kuća, kako je pre nekoliko godina većučinjeno sa deset ugroženih porodica iz samog epicentra klizišta. Rešavanje problema, međutim, još nije ni počelo“, navodi se, pored ostalog, u pismu, nedavno dostavljenom Duliću.

Klizište u Mramoru je pre par godina, čak, „zatvorilo“ put Niš - Merošina. Predhodni niški gradonačelnik Smiljko Kostićzahtevao je da susedna opština Merošina učestvuje u nadoknadi štete ugroženim meštanima zbog toga što je Merošina, kojoj je do pre desetak godina pripadao i Mramor, nesmetano izdavala građevinske dozvole za ovo ugroženo područje. U opštini Merošina odbacili su ovakav predlog, uz obrazloženje da ta opština od 1987. godine „nije izdala nijednu građevinsku dozvolu“. Te godine beogradski Geozavod zvanično je ustanovio da zemljište u Mramoru klizi, mada je, po rečima najstarijih meštana, ono „klizilo oduvek“.

Na redu je država

Grad Niš je obezbedio izradu Studije o rešavanju klizišta u Mramoru. Takođe je konkurisao kod resornog ministarstva sa projektom solidarne stambene zgrade za najugroženije žitelje Mramora, a odgovor se uskoro očekuje. Ovakav problem ne može da reši samo grad veću to mora da se uključi država, informacija je koju su žitelji Mramora „dobili u kabinetu gradonačelnika Niša Miloša Simonovića“.


#   Niš   Merošina   Milan đurđević   Boris Tadić   građevinska inspekcija   Smiljko Kostić   gradske opštine   blokada puta   Gradska opština   stambene zgrade
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima