Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Направили обданиште у селу без деце

rssBookmark and Share

Куршумлија 31.07.2013. Autor: MONDO

У селу у општини Куршумлија држава пре 13 година изградила и никада није отворила предшколску установу за 60 деце.

Направили обданиште у селу без деце

Ова предшколска установа никада није отворена, а тадашњи председник општине Куршумлија Боривоје Урошевић каже да је обданиште изградила Мркоњићева Дирекција за обнову земље.

Никад неусељена пошта, амбуланта...

Иначе, осим обданишта које никад није отворено јер није било деце, у Мердару су 2000. године изграђени и објекти предвиђени за полицијску станицу, месну канцеларију, амбуланту и пошту, и ниједан никада није усељен. Такође, ни погон Дуванске индустрије из Ниша, наравно, никад није изграђен.

"Тада је у Мердару било избеглица са Косова, које су се сместиле код рођака. Међутим, док се завршила изградња обданишта, избеглице су са децом отишле у друге градове, тако да оно никада није ни отворено", објашњава Урошевић.

Ипак, "случај обданиште" има своју позадину.

Наиме, актуелни председник Месне заједнице Мердаре Часлав Милошевић каже да су после рата на Косову у Мердаре долазили разни државни функционери, који су, у причи, са тадашњим општинским функционерима из Куршумлије од Мердара правили велеград.

"Причало се да ће се у Мердару изградити погон Дуванске индустрије из Ниша, у којем би се запослило четрдесетак радника. С обзиром да је планирано да се запосле млади људи, по природи ствари они би правили децу, па се неко сетио да треба обданиште", објаснио је за "Курир" Милошевић.

Према Милошевићевим речима, данас у Мердару у педесетак кућа живи око 120 углавном старијих мештана. Четвороразредна основна школа има свега четворо ученика.


#   Куршумлија   председник општине   обданиште   предшколска установа   месне заједнице   Боривоје Урошевић   Мердаре
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима