Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Нишко Народно позориште заслужује нову Велику сцену: У току тендер за реконструкцију

rssBookmark and Share

Ниш 15.03.2024. З. Стојнић, Јужна Србија Инфо

Народно позориште у Нишу, једна од најзначајнијих културних институција града, ускоро ће доживети значајне промене. Након недавне прославе 137 година постојања, ова позоришна кућа припрема се за велику реконструкцију своје Велике сцене.

Фото: Јужна Србија Инфо архива
Фото: Јужна Србија Инфо архива

Зграда Народног позоришта Ниш, која је својевремено подигнута 1939. године, до данас није прошла детаљно реновирање и модернизацију. Овај план реконструкције представља први такав подухват у историји позоришта.

У сарадњи с Канцеларијом за локални и економски развој (КЛЕР), Народно позориште Ниш ће спровести јавну набавку ради ангажовања фирме која ће израдити идејно решење, идејни пројекат и пројекат за извођење реконструкције.

Према документацији доступној на Порталу јавних набавки, предвиђено је да се реконструкцијом обухвати не само Велика сцена, већ и партерно уређење околине зграде, реконструкција крова и таванског простора, као и преуређење равног крова у "сценску терасу".

Посебна пажња биће посвећена уређењу сценско-изведбеног простора Велике сцене, укључујући замену носећих елемената, пода, изградњу оркестарске рупе, модернизацију светлосног и тонског парка. Осим тога, планира се и реконструкција гледалишног простора, уз замену седишта и адаптацију балкона.

Уз све планиране грађевинске радове, биће обављена и замена свих дотрајалих инсталација, као и молерско-фарбарски радови у свим просторијама објекта, уградња централне климатизације и модернизација система за одимљавање.

Рок за достављање понуда је 25. март, а очекује се да ће израда техничке документације трајати 150 календарских дана.

Ова амбициозна реконструкција значајно ће унапредити капацитете и квалитет извођења у Народном позоришту Ниш, пружајући публици и уметницима савремене и функционалне просторије за уметничке перформансе.

Подсетимо…

Дуго очекивано отварање Мале сцене Народног позоришта у Нишу обележено је 1.марта премијером представе "Сладолед", која је донела нову димензију културном животу града.


#   Ниш   реконструкција   Народно позориште
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима