Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Niško Narodno pozorište zaslužuje novu Veliku scenu: U toku tender za rekonstrukciju

rssBookmark and Share

Niš 15.03.2024. Z. Stojnić, Južna Srbija Info

Narodno pozorište u Nišu, jedna od najznačajnijih kulturnih institucija grada, uskoro će doživeti značajne promene. Nakon nedavne proslave 137 godina postojanja, ova pozorišna kuća priprema se za veliku rekonstrukciju svoje Velike scene.

Foto: Južna Srbija Info arhiva
Foto: Južna Srbija Info arhiva

Zgrada Narodnog pozorišta Niš, koja je svojevremeno podignuta 1939. godine, do danas nije prošla detaljno renoviranje i modernizaciju. Ovaj plan rekonstrukcije predstavlja prvi takav poduhvat u istoriji pozorišta.

U saradnji s Kancelarijom za lokalni i ekonomski razvoj (KLER), Narodno pozorište Niš će sprovesti javnu nabavku radi angažovanja firme koja će izraditi idejno rešenje, idejni projekat i projekat za izvođenje rekonstrukcije.

Prema dokumentaciji dostupnoj na Portalu javnih nabavki, predviđeno je da se rekonstrukcijom obuhvati ne samo Velika scena, već i parterno uređenje okoline zgrade, rekonstrukcija krova i tavanskog prostora, kao i preuređenje ravnog krova u "scensku terasu".

Posebna pažnja biće posvećena uređenju scensko-izvedbenog prostora Velike scene, uključujući zamenu nosećih elemenata, poda, izgradnju orkestarske rupe, modernizaciju svetlosnog i tonskog parka. Osim toga, planira se i rekonstrukcija gledališnog prostora, uz zamenu sedišta i adaptaciju balkona.

Uz sve planirane građevinske radove, biće obavljena i zamena svih dotrajalih instalacija, kao i molersko-farbarski radovi u svim prostorijama objekta, ugradnja centralne klimatizacije i modernizacija sistema za odimljavanje.

Rok za dostavljanje ponuda je 25. mart, a očekuje se da će izrada tehničke dokumentacije trajati 150 kalendarskih dana.

Ova ambiciozna rekonstrukcija značajno će unaprediti kapacitete i kvalitet izvođenja u Narodnom pozorištu Niš, pružajući publici i umetnicima savremene i funkcionalne prostorije za umetničke performanse.

Podsetimo…

Dugo očekivano otvaranje Male scene Narodnog pozorišta u Nišu obeleženo je 1.marta premijerom predstave "Sladoled", koja je donela novu dimenziju kulturnom životu grada.


#   Niš   rekonstrukcija   Narodno pozorište
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima