Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Бабушница: Обустављени радови на изградњи хидроцентрале у Ракити

rssBookmark and Share

Бабушница 11.01.2019. РТС

Министарство за заштиту животне средине и грађевинска инспекција општине Бабушница донеле су два одвојена решења о привременој забрани извођења радова на изградњи мини-хидроелектране у селу Ракита.

Фар
Фар

Решење о забрани је донето пошто је потврђен поднесак покрета "Одбранимо реке Старе планине", а који је указао да инвеститор поставља цевовод у оквиру природног корита реке за велике воде.

Републички инспектор за заштиту животне средине током надзора утврдио је да је цевовод у дужини од 300 до 350 метара постављен супротно условима које је претходно прописало Министарство.

Према овим условима, инвеститор и извођач радова били су обавештетни да је забрањено укопавање цевовода у оквиру корита за велике воде као и њихово постављање изнад Ракитске реке и њених притока.

Истовремено, грађевинска инспекиција општине Бабушница је након надзора утврдила недостатке који се односе на бетонске облоге и облоге од песка код уградње цеви цевовода и постојања корозије на цевима које се постављају у цевовод што, како је наведено у решењу, не одговара закону и прописаним техничким нормативима.

Мештани Раките неколико месеци уназад протестовали су због изградње мини-хидроцентрале у њиховом селу.


#   Бабушница   хидроелектрана   Ракита
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима