Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Од 21 чесме на Медијани, седам ван функције

rssBookmark and Share

Ниш 10.06.2022. Јужна Србија Инфо

Од укупног броја јавних чесама (21) на територији Градске општине Медијана, на дан 09.06.2022.године, у функцији је 13 чесама. У ГО Медијана немају финансујских могућности за поправку.

Фото: Јужна Србија
Фото: Јужна Србија
  1. Чесме у функцији:
  2. Чесма Брод у Брзом Броду - ради
  3. Чесма на зиду МК Брзи Брод - ради
  4. Чесма код билетарнице Ћеле кула - ради
  5. Чесма у парку код Зоне 2 - ради
  6. Чесма у улици Ктитор - ради
  7. Чесма на Тргу Павла Стојковића - ради
  8. Чесма на Тргу 14.октобар - ради
  9. Чесма Пуж у парку Чаир - ради
  10. Чесма Требињска-Дом Здравља - ради
  11. Чесма на тргу Патријарха Павла - ради
  12. Чесма на Тргу Стевана Сремца - ради
  13. Чесма на Тргу Краља Милана - ради
  14. Чесма на Синђелићевом тргу (у току је провера исправности воде)

Чесма, испред зграде Градске општине Медијана у фази је реконструкције, а завршетак радова очекује се у наредних десетак дана.

Укупно 7 чесама је ван функције, то јест нису пуштене у рад и то:

  1. Чесма на углу Епископске и Рајићеве – Донина чесма – треба урадити комплетну реконструкцију водоводне мреже унутар саме чесме, као и репарацију спољашњег дела фасаде, чесма у власништву Града.
  2. Чесма у парку Свети Сава код фонтане “Крст“ – неопходна је замена и прилагођавање водоводне инсталацију у стубу чесме, како би могле да се намонтирају обичне баштенске славине, уместо досадашње фото ћелије. Реконструисати и тело чесме, које је израђено од мермера (пукло на спојевима)
  3. Чесма на Тргу Републике – Ротаријанска чесма – Спољашњи изглед чесме је у реду, али механизам који покреће доток воде је уништен и налазио се у телу чесме (тег, специјалан вентил и педала) - Предлог за реконструкцију водоводне инсталације и уградње обичних славина.
  4. Чесма на кеју 29. Децембар - My place – потребно је урадити реконструкцију бетонског стуба, који је држао тело чесме, као и поставити нову водоводну инсталацију.
  5. Чесма на Тргу Александра ујединитеља – Зекићева – Треба заменити вентиле у постојећој шахти, расклопити део стуба чесме и заменити унутрашњи део инсталације, који је пукао и израдити од мермера делове чесме, који су поломљени.
  6. Чесма код фонтане – Парк Чаир – Оба точећа места су тотално уништена од стране грађана. Предлог за гашење оба точећа места. Место је неусловно за чесму без надзора.
  7. Чесма „Буре“ на Палилулској рампи – Спољни део чесме уништена 90%. Инсталација од шахте до чесме цури и прави бару у дворишту стамбене зграде где се налази трафо станица (опасност од поплављивања станице).

"Имајући у виду степен оштећења предметних чесама, потребно је време да се доведу у исправно стање, јер захтевају свеобухватну реконструкцију.

Овим путем напомињемо, иако вољна да спроведе грађевинске радове, у вези са реконструкцијом свих преосталих чесама, које нису у функцији, Градска општина Медијана није у финансијској могућности да реализује предметне радове.

С тим у вези, дана 07.06.2022.године, Градска општина Медијана, обратила се Већу Града Ниша, захтевом да се увећа трансфер финансијских средстава за буџетску линију одржавање јавних чесама.

Градска општина Медијана, у складу са расположивим финансијким средствима, у могућности је да врши одржавање јавних чесама, у оном делу, који се односи на потрошњу воде и обавезе за пружене услуге од стране ЈКП Наиссус.

Овим путем апелујемо на грађане Ниша да буду одговорни, да савесно користе јавне чесме, да их не уништавају и не бацају отпад у одводне канале. Oштећења, која су честа, доводе до хаварија, које за последицу имају механичка оштећења и прекомерну потрошњу воде. Вода са јавних чесама неопходна је свим грађанима и представља јавно добро, које морамо да чувамо", кажу из ГО Медијана-


#   Ниш   Медијана градска општина   јавне чесме
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима