Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Od 21 česme na Medijani, sedam van funkcije

rssBookmark and Share

Niš 10.06.2022. Južna Srbija Info

Od ukupnog broja javnih česama (21) na teritoriji Gradske opštine Medijana, na dan 09.06.2022.godine, u funkciji je 13 česama. U GO Medijana nemaju finansujskih mogućnosti za popravku.

Foto: Južna Srbija
Foto: Južna Srbija
  1. Česme u funkciji:
  2. Česma Brod u Brzom Brodu - radi
  3. Česma na zidu MK Brzi Brod - radi
  4. Česma kod biletarnice Ćele kula - radi
  5. Česma u parku kod Zone 2 - radi
  6. Česma u ulici Ktitor - radi
  7. Česma na Trgu Pavla Stojkovića - radi
  8. Česma na Trgu 14.oktobar - radi
  9. Česma Puž u parku Čair - radi
  10. Česma Trebinjska-Dom Zdravlja - radi
  11. Česma na trgu Patrijarha Pavla - radi
  12. Česma na Trgu Stevana Sremca - radi
  13. Česma na Trgu Kralja Milana - radi
  14. Česma na Sinđelićevom trgu (u toku je provera ispravnosti vode)

Česma, ispred zgrade Gradske opštine Medijana u fazi je rekonstrukcije, a završetak radova očekuje se u narednih desetak dana.

Ukupno 7 česama je van funkcije, to jest nisu puštene u rad i to:

  1. Česma na uglu Episkopske i Rajićeve – Donina česma – treba uraditi kompletnu rekonstrukciju vodovodne mreže unutar same česme, kao i reparaciju spoljašnjeg dela fasade, česma u vlasništvu Grada.
  2. Česma u parku Sveti Sava kod fontane “Krst“ – neophodna je zamena i prilagođavanje vodovodne instalaciju u stubu česme, kako bi mogle da se namontiraju obične baštenske slavine, umesto dosadašnje foto ćelije. Rekonstruisati i telo česme, koje je izrađeno od mermera (puklo na spojevima)
  3. Česma na Trgu Republike – Rotarijanska česma – Spoljašnji izgled česme je u redu, ali mehanizam koji pokreće dotok vode je uništen i nalazio se u telu česme (teg, specijalan ventil i pedala) - Predlog za rekonstrukciju vodovodne instalacije i ugradnje običnih slavina.
  4. Česma na keju 29. Decembar - My place – potrebno je uraditi rekonstrukciju betonskog stuba, koji je držao telo česme, kao i postaviti novu vodovodnu instalaciju.
  5. Česma na Trgu Aleksandra ujedinitelja – Zekićeva – Treba zameniti ventile u postojećoj šahti, rasklopiti deo stuba česme i zameniti unutrašnji deo instalacije, koji je pukao i izraditi od mermera delove česme, koji su polomljeni.
  6. Česma kod fontane – Park Čair – Oba točeća mesta su totalno uništena od strane građana. Predlog za gašenje oba točeća mesta. Mesto je neuslovno za česmu bez nadzora.
  7. Česma „Bure“ na Palilulskoj rampi – Spoljni deo česme uništena 90%. Instalacija od šahte do česme curi i pravi baru u dvorištu stambene zgrade gde se nalazi trafo stanica (opasnost od poplavljivanja stanice).

"Imajući u vidu stepen oštećenja predmetnih česama, potrebno je vreme da se dovedu u ispravno stanje, jer zahtevaju sveobuhvatnu rekonstrukciju.

Ovim putem napominjemo, iako voljna da sprovede građevinske radove, u vezi sa rekonstrukcijom svih preostalih česama, koje nisu u funkciji, Gradska opština Medijana nije u finansijskoj mogućnosti da realizuje predmetne radove.

S tim u vezi, dana 07.06.2022.godine, Gradska opština Medijana, obratila se Veću Grada Niša, zahtevom da se uveća transfer finansijskih sredstava za budžetsku liniju održavanje javnih česama.

Gradska opština Medijana, u skladu sa raspoloživim finansijkim sredstvima, u mogućnosti je da vrši održavanje javnih česama, u onom delu, koji se odnosi na potrošnju vode i obaveze za pružene usluge od strane JKP Naissus.

Ovim putem apelujemo na građane Niša da budu odgovorni, da savesno koriste javne česme, da ih ne uništavaju i ne bacaju otpad u odvodne kanale. Oštećenja, koja su česta, dovode do havarija, koje za posledicu imaju mehanička oštećenja i prekomernu potrošnju vode. Voda sa javnih česama neophodna je svim građanima i predstavlja javno dobro, koje moramo da čuvamo", kažu iz GO Medijana-


#   Niš   Medijana gradska opština   javne česme
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima