Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Отварање Спомен собе „Гвозденом пуку“ крајем фебруара

rssBookmark and Share

Прокупље 06.02.2021. Јужна Србија Инфо

Почетак ове године, Народни музеј Топлице памтиће по завршетку још једног важног и значајног пројекта, Спомен собе „Гвозденом пуку“.

Отварање Спомен собе „Гвозденом пуку“ крајем фебруара

-Ово је био један велики, веома важан и врло одговоран посао, у који смо уложили велики рад. Пројекат је подржало Министарство правде за санацију и адаптацију самог објекта, а Министарство културе са комплетним опремањем. Тренутно се ради на изради штампаног материјала, постера, брошура и публикација. Припремамо и изложбени материјал везан за Гвоздени пук, с обзиром на то да музеј располаже збирком „Гвоздени пук 1912-1918. године“, као и са 117 предмета ( медаље, револвери, мине, чутурице, књиге, фотографије и друга документима), који ће бити искоришћени за изложбени простор у витринама. Наручили смо и одређену количину сувенира са сликама и натписима Гвозденог пука, а у припреми је и културни програм за дан отварања, рекла је в.д директора Љиљана Красић и навела да се отварање Спомен собе очекује крајем фебруара.

Она је навела да ће се у овом простору после отварања одржавати јавна предавања о Гвозденом пуку, промоције књига, изложбе о Првом светском рату. Биће организован и обилазак туриста и посета екскурзија, у сарадњи са Туристичком организацијом града Прокупља.

-Унутар саме Спомен собе постављен је инфо пулт и гвоздена фигура ратника Гвозденог пука, садржај фотографија ратника Гвозденог пука са пропратним текстом и легендама на паноима, који су постављени на зидовима. Постављен је и телевизор где ће ићи садржај са филмовима и фотографијама посвећених једном од најодликованијих пукова српске војске икада. Поред активности око уређења овог простора, музеј је у протеклом периоду одрадио ревизију и процену вредности музејских збирки (историјска, археолошка, етнолошка, историје и уметности, нумизматике и науке и технике), тако да наша установа располаже са 4485 музејских предмета, истакла је Красић.

Запослени у овој установи културе су вредно и активно радили и на припреми пројеката за аплицирање код Министарства културе и информисања, тако да ће ове године на конкурсима учествовати са девет пројеката.

Сваки од њих је, према речима Красићеве, јако битан за музеј у погледу даљег развоја, унапређења и заштите културних добара, а у питању су пројекти  из области дигитализације културног наслеђа, археолошког и музејског, савременог стваралаштва и ликовне и примењене уметности, као и „Градови у фокусу 2021″.


#   Прокупље   Гвоздени пук   Народни музеј Топлица   фотографије   Спомен соба
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима