Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Otvaranje Spomen sobe „Gvozdenom puku“ krajem februara

rssBookmark and Share

Prokuplje 06.02.2021. Južna Srbija Info

Početak ove godine, Narodni muzej Toplice pamtiće po završetku još jednog važnog i značajnog projekta, Spomen sobe „Gvozdenom puku“.

Otvaranje Spomen sobe „Gvozdenom puku“ krajem februara

-Ovo je bio jedan veliki, veoma važan i vrlo odgovoran posao, u koji smo uložili veliki rad. Projekat je podržalo Ministarstvo pravde za sanaciju i adaptaciju samog objekta, a Ministarstvo kulture sa kompletnim opremanjem. Trenutno se radi na izradi štampanog materijala, postera, brošura i publikacija. Pripremamo i izložbeni materijal vezan za Gvozdeni puk, s obzirom na to da muzej raspolaže zbirkom „Gvozdeni puk 1912-1918. godine“, kao i sa 117 predmeta ( medalje, revolveri, mine, čuturice, knjige, fotografije i druga dokumentima), koji će biti iskorišćeni za izložbeni prostor u vitrinama. Naručili smo i određenu količinu suvenira sa slikama i natpisima Gvozdenog puka, a u pripremi je i kulturni program za dan otvaranja, rekla je v.d direktora Ljiljana Krasić i navela da se otvaranje Spomen sobe očekuje krajem februara.

Ona je navela da će se u ovom prostoru posle otvaranja održavati javna predavanja o Gvozdenom puku, promocije knjiga, izložbe o Prvom svetskom ratu. Biće organizovan i obilazak turista i poseta ekskurzija, u saradnji sa Turističkom organizacijom grada Prokuplja.

-Unutar same Spomen sobe postavljen je info pult i gvozdena figura ratnika Gvozdenog puka, sadržaj fotografija ratnika Gvozdenog puka sa propratnim tekstom i legendama na panoima, koji su postavljeni na zidovima. Postavljen je i televizor gde će ići sadržaj sa filmovima i fotografijama posvećenih jednom od najodlikovanijih pukova srpske vojske ikada. Pored aktivnosti oko uređenja ovog prostora, muzej je u proteklom periodu odradio reviziju i procenu vrednosti muzejskih zbirki (istorijska, arheološka, etnološka, istorije i umetnosti, numizmatike i nauke i tehnike), tako da naša ustanova raspolaže sa 4485 muzejskih predmeta, istakla je Krasić.

Zaposleni u ovoj ustanovi kulture su vredno i aktivno radili i na pripremi projekata za apliciranje kod Ministarstva kulture i informisanja, tako da će ove godine na konkursima učestvovati sa devet projekata.

Svaki od njih je, prema rečima Krasićeve, jako bitan za muzej u pogledu daljeg razvoja, unapređenja i zaštite kulturnih dobara, a u pitanju su projekti  iz oblasti digitalizacije kulturnog nasleđa, arheološkog i muzejskog, savremenog stvaralaštva i likovne i primenjene umetnosti, kao i „Gradovi u fokusu 2021″.


#   Prokuplje   Gvozdeni puk   Narodni muzej Toplica   fotografije   Spomen soba
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima