Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Почеле славске свечаности у Прокупљу

rssBookmark and Share

Прокупље 17.07.2018. Јужна Србија Инфо

Под покровитељством Општине Прокупље у Кладенцу код три букве у Старој Клисурици одржан је Сабор хармоникаша. Овом културном манифестацијом започело је обележавање славе града Прокупља “Свети Прокопије” које ће трајати до 21.јула.

Почеле славске свечаности у Прокупљу

На прелепим падинама планине Јастребац овој јединственој, петој по реду манифестацији, поред многобројних посетилаца и туриста, присуствовао је и председник Општине Прокупље Александар Симоновић и већници Милица Ерић и Филип Јовановић и председник удружења у оснивању “Волимо Јастребац” Срђан Милановић.

Отварајући такмичење и дружење хармоникаша са љубитељима прелепе природе и изворних народних кола и песама, Симоновић је рекао да је локална самоуправа препознала ову манифестацију која доприноси очувању изворних народних песама и кола и развоју сеоског туризма и да је због тога иста од ове године постала саставни део обележавања славе града.

-Почетак обележавања градске славе “Свети Прокопије” кренули смо са нетакнуте природе планине Јастребац, са породичног газдинства Зорана Миљковића из Клисурице. На овај начин смо показали да и у обележавању славских свечаности водимо рачуна о сеоским срединама, изјавио је Симоновић и додао да ће у овогодишњем обележавању славе учествовати музичари, глумци, рецитатори, спортисти и други културни радници.

Према његовим речима осим добре народне изворне песме и кола, посетиоци и туристи су се током боравка на прелепом Јастрепцу упознали са потенцијалима које овај део прокупачке општине нуди.

-Изузетно ми је драго када, осим хармоникаша са вишедеценијским стажом, видим и децу од 10 и 13 година која воле овај инструмент, воле изворну народну музику и кола, истакао је Симоновић и позвао Прокупчане да посете многобројне манифестације које се од 15. до 21. јула организују на многим локалитетима града посвећене обележавању градске славе.

Ове године прво место заузео је хармоникаш Оливер Стоиљковић из Прокупља који ће наступити и на концерту Звонка Богдана, који ће се у центру града одржати 21.јула са почетком у 21 час. Друго место припало је Драгану Симићу, а треће Бати Петровићу из Прокупља.

У културном делу програма учествовали су глумци варошког позоришта Хистрион Мирољуб Мировић-Фацир, Небојша Миленковић-Јумба, Радивоје Соколовић, песник Миливоје Крстић и браћа Павле и Петар Јоксимовић.


#   Прокупље   Јастребац   Свети Прокопије   Небојша Миленковић   председник општине   хармоника   Мирољуб Мировић   Стара Клисурица   Филип Јовановић   локална самоуправа   Милица Ерић   прво место   градска слава   Александар Симоновић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима